Obrazek


Obrazek


Obrazek

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

Wszystko, co związane z układem elektrycznym

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cyber_human
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3466
Wiek: 43
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 09:16
Skąd jesteś: POZnan* West Side
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: Silver/Pewter Gray
Przebieg (km.): 298000
Inny Samochód: motocykl BMW R1150GS
Twoje poprzednie Sorento: nie sprzedam... robimy
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#1 Postautor: cyber_human » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 12:48

Dotarłem do instrukcji programowania pilota - zapisywania w kompie Sorento kodu z nowego pilota.

Poniżej moje, kulawe, tłumaczenie.

Programowanie pilotów – Sorento
Niezbędne narzędzia:
• 1 lub 2 oryginalne piloty
• 50 cm przewodu (0,6^2), usunięta izolacja na obu końcach

Kroki:
• Otwórz maskę
• Za akumulatorem (po stronie kierowcy) znajdź wtyczkę (osłonięta pokrywą) z
napisem “Diagnostics”

• Otwórz osłonę wtyczki poprzez pociągnięcie krawędzi bliżej przodu pojazdu

• Jeden koniec przewodu włóż w styk o nr 6

• Drugi koniec przewodu podłącz do bieguna + akumulatora.

• Wsiądź za kierownicę

• Włóż kluczyk w stacyjkę i przekręć w pozycję ON – ale nie odpalaj silnika

• Jeśli masz tylko jeden pilot do programowania: po włączeniu zapłonu na ON, naciśnij przycisk LOCK na pilocie przez 3 sekundy, podświetlenie deski rozdzielczej wyłączy się – i to wszystko. Wyłącz zapłon, odłącz przewód pod maską, sprawdź działanie pilota.

• Jeśli programujesz dwa piloty, włącz zapłon (pozycja ON), naciśnij przycisk LOCK w pierwszym pilocie na 1 sekundę, naciśnij LOCK w drugim pilocie przez 1 sekundę. Po wyłączeniu podświetlenia deski rozdzielczej, wyłącz zapłon, odłącz przewód pod maską. Sprawdź działanie obu pilotów.
SuperLock - pierwszy w Polsce
Lift 2": H&R, Koni Heavy Truck
Chip:140@175 KM, 320@390 Nm

Ja też nie znam się, nie umiem, nie rozumiem, a w ogóle, to mi się nie chce.
Wypieram się tego, co napisałem, zmieniam zdanie, kręcę i ściemniam.

Awatar użytkownika
rings
To ja
To ja
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 09:02
Skąd jesteś: Pruchna k/Cieszyna
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: CZARNY
Przebieg (km.): 60000
Inny Samochód: Kia Venga
Twoje poprzednie Sorento: 3,5v6 RWD złote
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#2 Postautor: rings » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 14:05

ciekawe czy to działa??? jeżeli tak to super sprawa :yupi
3.5 V6 2005 2wd A/T(automat) złoty wersja USA. 3.5 V6 2013 AWD A/T(automat) czarny wersja USA

Awatar użytkownika
cyber_human
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3466
Wiek: 43
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 09:16
Skąd jesteś: POZnan* West Side
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: Silver/Pewter Gray
Przebieg (km.): 298000
Inny Samochód: motocykl BMW R1150GS
Twoje poprzednie Sorento: nie sprzedam... robimy
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#3 Postautor: cyber_human » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 15:06

Z tego co czytałem na forum kia-forum, może nie działać z wersjami amerykańskimi. Trzeba sprawdzić.
Tak, czy inaczej, programowanie w serwisie to 129 pln.
SuperLock - pierwszy w Polsce
Lift 2": H&R, Koni Heavy Truck
Chip:140@175 KM, 320@390 Nm

Ja też nie znam się, nie umiem, nie rozumiem, a w ogóle, to mi się nie chce.
Wypieram się tego, co napisałem, zmieniam zdanie, kręcę i ściemniam.

Awatar użytkownika
Witka1
To ja
To ja
Posty: 359
Wiek: 69
Rejestracja: czwartek, 18 marca 2010, 20:13
Skąd jesteś: k.Wrocławia-13 km
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: Srebrny metalik
Przebieg (km.): 312100
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#4 Postautor: Witka1 » sobota, 31 marca 2012, 20:53

Nagle wysiadło sterowanie drzwi w dwóch pilotach i próba uaktywnienia sposobem opisanym przez Kolegę cyber_human nie zadziałała, pomimo kilkakrotnych prób.
Dopiero ,w servisie KIA, po wpięciu komputera do gniazda “Diagnostics”, po kilku próbach, udało się uaktywnić obydwa piloty. Diagnosta, zaczął wątpić, że może nie udać się uaktywnienie, że trzeba będzie wymienić pilota, a nowy kosztuje ok. 650zł, ale cierpliwość się opłaciła.

Awatar użytkownika
magister
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 840
Wiek: 36
Rejestracja: piątek, 14 września 2012, 18:12
Skąd jesteś: Chełmno
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: zieloniczny
Przebieg (km.): 120000
Inny Samochód: Syrena 105, R20, VW
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#5 Postautor: magister » poniedziałek, 22 października 2012, 19:14

Czy próbował ktoś jeszcze z tym programowaniem pilotów?

romsky
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 67
Wiek: 38
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 18:43
Skąd jesteś: GSL
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 0
Inny Samochód: Astra G
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#6 Postautor: romsky » wtorek, 27 listopada 2012, 07:55

Po zakupie samochodu nie działały mi piloty.
Post ten czytałem wcześniej ale dzisiaj rano nie wytrzymałem i poszedłem sprawdzić.
Dość już miałem machaniem kluczykiem w zamkach.
Informuję, że sposób opisany powyżej działa.
Zaprogramowałem jednego pilota. Później spróbuję zrobić to z dwoma.

Pozdrawiam
Roman

Awatar użytkownika
magister
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 840
Wiek: 36
Rejestracja: piątek, 14 września 2012, 18:12
Skąd jesteś: Chełmno
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: zieloniczny
Przebieg (km.): 120000
Inny Samochód: Syrena 105, R20, VW
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#7 Postautor: magister » wtorek, 27 listopada 2012, 19:53

No właśnie ja się zastanawiam nad tym czy spróbować, tylko że mam wersję amerykańską, a z amerykanami podobno nie działa.

Awatar użytkownika
stella997
Rzecznik
Rzecznik
Posty: 1554
Wiek: 49
Rejestracja: niedziela, 18 września 2011, 20:28
Skąd jesteś: Błonie koło Wawa
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 135000
Inny Samochód: 307HDI
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#8 Postautor: stella997 » wtorek, 27 listopada 2012, 20:51

Za jeden pilot do Kia płaciłem ok 35 pln i grosze za programowanie

-- wtorek, 27 listopada 2012, 21:51 --
Prezes-Dyktator KSA, SDA,MODY tel alarmowy +48501143779

Awatar użytkownika
magister
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 840
Wiek: 36
Rejestracja: piątek, 14 września 2012, 18:12
Skąd jesteś: Chełmno
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: zieloniczny
Przebieg (km.): 120000
Inny Samochód: Syrena 105, R20, VW
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#9 Postautor: magister » wtorek, 27 listopada 2012, 21:49

Mi udało się znaleźć i zakupić oryginalny kluczyk z trzema przyciskami i teraz dylemat czy próbować programować na własną rękę.

mahatma
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 46
Wiek: 45
Rejestracja: środa, 4 lipca 2012, 01:47
Skąd jesteś: Berkhamsted
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: Srebrny
Inny Samochód: KIA
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#10 Postautor: mahatma » piątek, 21 grudnia 2012, 14:52

Mam problem z tym programowaniem. Mam pilota ale nie wiem jaka seria i jaki nr i ten pilot dziala. Dokupilem pilota z nr T016 i niestety sie nie programuje. Jak sprawdzic jaka seria pilotow bedzie dzialac?
Obrazek

grandalf
jestem
jestem
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 25 czerwca 2011, 20:28
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2005
Kolor: Niebieski
Przebieg (km.): 86000
Inny Samochód: KIA Sorento
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#11 Postautor: grandalf » niedziela, 13 kwietnia 2014, 16:32

Witam,
Jakiś czas temu po wielkim deszczu zalało mi złącze dniagnostyczne. Fabryczne piloty przestały działać. Miałem piloty od dodatkowego alarmu , więc mi to strasznie nie przeszkadzało.
Dziś wsadziłem kabel +12 do złącza 6. Oba Fabryczne piloty zaczęły znowu działać.
Dzięki za posta.
Kia Sorenta 3.5, gaz, ver. USA.

Awatar użytkownika
Pain_xp
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 33
Rejestracja: piątek, 20 grudnia 2013, 10:50
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 280000
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#12 Postautor: Pain_xp » niedziela, 13 kwietnia 2014, 22:40

no właśnie - ja nie mam pilota - i "machanie kluczykiem - kontra - minus 650 zł na koncie" - z przyczyn ekonomicznych wygrywa kluczyk.

można tym sposobem zaprogramować jakiś zamiennik za "normalne" pieniądze?

no a kluczyk z przyciskami to był by już bajer...

http://allegro.pl/kluczyk-pilot-kia-sorento-carnival-carens-sportage-i4146510455.html

takie coś "ruszy" w przed liftowym aucie?

Awatar użytkownika
magister
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 840
Wiek: 36
Rejestracja: piątek, 14 września 2012, 18:12
Skąd jesteś: Chełmno
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: zieloniczny
Przebieg (km.): 120000
Inny Samochód: Syrena 105, R20, VW
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#13 Postautor: magister » wtorek, 15 kwietnia 2014, 23:05

Podobne kluczyki i piloty ma hyundai.

Awatar użytkownika
Wojtas_vic
MODERATOR
MODERATOR
Posty: 3638
Wiek: 47
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2010, 06:22
Skąd jesteś: Koszalin
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2008
Kolor: Czarna Perła
Przebieg (km.): 225000
Twoje poprzednie Sorento: 2,5 CRDI 2005 A/T
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#14 Postautor: Wojtas_vic » środa, 16 kwietnia 2014, 04:32

Na moim pilocie od poliftówki jest naklejka Hyundai, w przedliftówce mam wytłoczone KIA.
Obrazek

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5768
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: Programowanie pilota sterowania drzwiami

#15 Postautor: vokal » poniedziałek, 10 listopada 2014, 16:03

cyber_human pisze:.............
• Wsiądź za kierownicę

• Włóż kluczyk w stacyjkę i przekręć w pozycję ON – ale nie odpalaj silnika

• Jeśli masz tylko jeden pilot do programowania: po włączeniu zapłonu na ON, naciśnij przycisk LOCK na pilocie przez 3 sekundy, podświetlenie deski rozdzielczej wyłączy się – i to wszystko. Wyłącz zapłon, odłącz przewód pod maską, sprawdź działanie pilota.

• Jeśli programujesz dwa piloty, włącz zapłon (pozycja ON), naciśnij przycisk LOCK w pierwszym pilocie na 1 sekundę, naciśnij LOCK w drugim pilocie przez 1 sekundę. Po wyłączeniu podświetlenia deski rozdzielczej, wyłącz zapłon, odłącz przewód pod maską. Sprawdź działanie obu pilotów.


Dzisiaj udało mi się doprogramować drugi 3-przyciskowy pilot do mojej Sorci.
Muszę napisać sprostowanie do w/w słów instrukcji (słowa pogrubione).

Otóż po włączeniu zapłonu po 3 sekundach zapaliły się u mnie światłem ciągłym obie lampki kierunkowskazów (lewa i prawa), a nie podświetlenie całej deski rozdzielczej, jak to wyżej opisano.
Po wciśnięciu LOCK w pierwszym pilocie obie lampki gasną i zapalają się tak, że po 3 sekundach gasną na stałe.
Przy programowaniu dwóch pilotów trzeba szybko wykonać naciśnięcie przycisku LOCK na obu pilotach - przycisk z mrugnięciem kierunkami i po sekundzie to samo na drugim pilocie. Potem lampki kierunków gasną na stałe.
Jeśli ktoś nie zdąży zaprogramować drugiego pilota, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu procedurę można powtórzyć.
Doprogramowanie drugiego pilota polega na zaprogramowaniu nowego i starego w tym samym czasie (jeden po drugim), gdyż zaprogramowanie tylko nowego pilota wymazuje zapis ze starego.
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość