AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

aktywacja różnych funkcji

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#16 Postautor: Marek » czwartek, 25 lipca 2019, 20:36

Też widziałem przy kilometrach , tylko w tamtej wersji przyciski do resetowania były w miejscu gdzie Królik ma telefon , zielony i czerwony przycisk .Można nimi zmieniać między innymi jednostki temperatury .

Awatar użytkownika
chorykrolik
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#17 Postautor: chorykrolik » piątek, 26 lipca 2019, 13:25

radio już przekopałem i nie ma tam nic,w instrukcji obsługi ma występować tam gdzie zakreśliłem.Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli że nie spotkali się z brakiem wyświetlania temp. to podobno standard jeśli chodzi o wskaźnik,jedyne co zasugerował to że może być coś z instalacją lub z czujnikiem termometra i trzeba sprawdzić czy jest oporność na czujniku bo jeśli jest coś uszkodzone to może wcale nie pokazywać tej opcji ,będę musiał podjechać do elektryka niech to sprawdzi ale dopiero w następnym tygodniu tam podjadę. A jeśli chodzi o uruchomienie dodatkowych funkcji to w serwisie powiedział pan że kia przy zamówieniu wersji , obojętnie jakiego modelu, to dają instalację do zamówionej wersji wyposażenia i nie ma mozliwości by uaktywnić ukrytych funkcji jak np. wv audi tam dają na bogato instalację elekt. przy produkcji, i tylko w systemie mają powyłączane funkcję,zaś w kii trzeba dodatkowo słono płacić za wymianę lub dodatkową instalację danej funkcji bo bez tego nie ma możliwości uaktywnienia funkcji (mowa o autach na europe ,nie wiadomo jak jest z autami za oceanu)
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3282
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#18 Postautor: hunter » piątek, 26 lipca 2019, 15:18

Spróbował bym odłączyć akumulator. Dla twojego licznika typ A
This gauge indicates the current outside air temperatures by 1°F (1°C).

Temperature range : -40°F ~ 140°F (-40°C ~ 60°C)

The outside temperature on the display may not change immediately like a general thermometer to prevent the driver from being inattentive.

To change the temperature unit (from °C to °F or from °F to °C)

Type A Cluster

Press the RESET (and then press the Trip ( ) button 5 ) button 5 times
and then press the Trip ( times within 10 seconds.) button 5
times within 10 seconds.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

Awatar użytkownika
chorykrolik
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#19 Postautor: chorykrolik » niedziela, 8 września 2019, 01:46

Witam,nie kumam do końca ,co mam zrobić odpiąć akumulator i podłączyć tzn jakby zrestartować i ustawić tryb stan km. tryb A. to co napisałeś po eng. to ja versteht nichts bo ja miałem w szkole j.rosyjski :lol: dałem w tłumacza ale wiele mi to nie wyjaśniło :think:
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3282
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#20 Postautor: hunter » niedziela, 8 września 2019, 08:40

Tak masz zresetować poprzez odłączenie napięcia. Jeżeli pojawi się odczyt temperatury to możesz go zmienić na stponie C .
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

ramzi31
moja ranga
moja ranga
Posty: 143
Rejestracja: wtorek, 29 marca 2016, 14:20
Skąd jesteś: Siedlce
Silnik: 2.4 i (174KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2011
Kolor: Biały
Przebieg (km.): 235000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#21 Postautor: ramzi31 » niedziela, 8 września 2019, 10:30

Odnośnie aktywacji różnych funkcji w naszych autkach.

Sprawdzał ktoś jaka jest możliwość wyłączenia czujnika obecności na siedzeniach w przypadku podgrzewania foteli ? z poziomu komputera ?
Wiadomo że nie można go odłączyć bo poduszka pewnie nie zadziała ale może w komputerze coś da się pogrzebać.

Porażką jest funkcja która nie działa jak nie ma nikogo na fotelu. To wsiadanie przy - 20 na zimny fotel i czekanie na ciepło :idn:

U kolegi w nowej Skodzie Kodiaq czy u kolegi w Passacie z 2008 roku grzeją fotele pomimo braku pasażerów czy kierowcy.

Awatar użytkownika
chorykrolik
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#22 Postautor: chorykrolik » piątek, 13 września 2019, 23:09

Byłem dziś u elektryka,podłączył swoje urządzenie testujące temperaturę pod czujnik temperatury (jak sądziłem że ten czujnik to jest to) ,i się okazało że nie uaktywnił się wskaźnik temperatury zewnętrznej,wychodzi na to że faktycznie nie mam tej funkcji :tdown: ten czujnik może być powiązany z klimą ,do kontroli temp,zewn.i ustawienia mocy chłodzenia klimy ,tak zasugerował ale też nie jest pewny, a klimę mam manualną już sam nie wiem co o tym myśleć :zipp: Tak czy tak termometr zamontowany z lidla i jak narazie jakoś działa :) Dzięki wszystkim za sugestie :shake:
Z pozdrowieniem chorykrólik :)


Wróć do „Pytania i odpowiedzi Sorento II”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość