AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

aktywacja różnych funkcji

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

aktywacja różnych funkcji

#1 Postautor: chorykrolik » poniedziałek, 15 lipca 2019, 01:59

Mam pytanie czy wie ktoś jak można uruchomić np.wskaźnik temperatury zewnętrznej,nie mam opcji odczytu temp. oryginalny czujnik temp. jest zamontowany pod zderzakiem a mimo to nie mam możliwości odczytu temp. na zegarach, jeśli jest taka możliwość to czy są jeszcze jakieś opcje do odblokowania? Auto mam z Kanady,radio mam ubogie tzn bez navi. symbol radia to PA 710S :( i nie wiem jak by można było by uaktualnić te funkcje przez radio czy gniazdo OBD II
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
PABLOTECH
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 114000
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 32 times
Been thanked: 67 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#2 Postautor: PABLOTECH » poniedziałek, 15 lipca 2019, 08:19

A na panelu od klimatyzacji ( po środku ) nie wyświetla Ci się temp. zew. ?
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#3 Postautor: chorykrolik » poniedziałek, 15 lipca 2019, 10:35

Mam klimę manualną i na konsoli środkowej nie mam żadnego wyświetlacza, jest tylko z radia,a temp.powinna się pokazać na komp.pokładowym przy zegarach, ja tam mam tylko do przeglądu przebieg dzienny,średnie spalanie,średnia prędkość,eko on off(tryb jazdy) a temp. nie ma, to tam ma być wskaźnik wg.instrukcji :blushing:
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#4 Postautor: chorykrolik » środa, 17 lipca 2019, 11:41

A czy ktoś może wie czy można oryginalne radio przekodować tak aby można było odbierać wszystkie stacje radiowe,bo w tym radiu co mam to odbiera mi fale co 0,2 hetza np.89,9 i po przekręceniu skali mam 90,1 następnie 90,3 itd. przez tą niedogodność nie mogę wszystkich stacji radiowych wyłapać,a co do odczytu temperatury to musiałem się poratować termometrem z lidla :( ogólnie działa ok jest minus taki że w nocy nie widać jaka jest temp. bo wyświetlać nie jest podświetlany,a nie chciałem zajmować gniazda w zapalniczce na kabel od podświetlania.Być może są jeszcze jakieś zablokowane udogodnienia które można odblokować np: zamykanie otwieranie okien z kluczyka. Poniżej wstawiłem zdjęcie mojego radia
Załączniki
IMG_20190715_105642.jpg
IMG_20190715_105642.jpg (370.28 KiB) Przejrzano 502 razy
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#5 Postautor: chorykrolik » niedziela, 21 lipca 2019, 22:56

może ktoś ma jakiś program dedykowany do kii za pomocą interfejsa przez gniazdo obd, mam program SDPROG ale nie ma możliwości uaktywnić jakichkolwiek funkcji, termometru czy zamykania automatycznego szyb przy zamykaniu drzwi o jakiś doświetlaniach drogi przez halogeny przy skręcie to nie wspomnę i jest wiele innych funkcji które są po blokowane w systemie a jak wiadomo to pewno można takie rzeczy zrobić w serwisie ale to kosztuje . Kolega dziś miał interfejs do audi z VAGA i odblokował np. funkcję domykania szyb przy zamykaniu drzwi :hmm:
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
YakuzzaPL
moja ranga
moja ranga
Posty: 99
Wiek: 34
Rejestracja: czwartek, 12 lipca 2018, 21:12
Skąd jesteś: Świnoujście
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2010
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 214000
Inny Samochód: Audi A4 B6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#6 Postautor: YakuzzaPL » poniedziałek, 22 lipca 2019, 10:22

chorykrolik pisze:może ktoś ma jakiś program dedykowany do kii za pomocą interfejsa przez gniazdo obd, mam program SDPROG ale nie ma możliwości uaktywnić jakichkolwiek funkcji, termometru czy zamykania automatycznego szyb przy zamykaniu drzwi o jakiś doświetlaniach drogi przez halogeny przy skręcie to nie wspomnę i jest wiele innych funkcji które są po blokowane w systemie a jak wiadomo to pewno można takie rzeczy zrobić w serwisie ale to kosztuje . Kolega dziś miał interfejs do audi z VAGA i odblokował np. funkcję domykania szyb przy zamykaniu drzwi :hmm:


Ciekawa ta funkcja domykania szyb... Muszę u siebie to aktywować jak da radę. Żeby doświetlić drogę musiał byś używać świateł przeciw mgielnych. Bo innych nie ma w SII. A wątpię że się da to zrobić przez podłączenie OBD.

dany
moja ranga
moja ranga
Posty: 99
Rejestracja: niedziela, 11 marca 2018, 18:59
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2009
Inny Samochód: RAV 4
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#7 Postautor: dany » poniedziałek, 22 lipca 2019, 15:35

kolega chyba oglądał TVN TURBO - klimka :) też to oglądałem , ciekawi mnie bardzo czy w S2 coś można odblokować :think:
ja mam amerykańca .

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3255
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#8 Postautor: hunter » wtorek, 23 lipca 2019, 12:30

W SII nie ma żadnych magicznych funkcji do odblokowania. :idn: Były różne wersje wyposażenia i różne rynki sprzedaży, stąd brak wyswietlania temperatury zewnętrznej w niektórych autach, inny system ( zakres fal radiowych) , lampy led lub ich brak , chlapacze , mniej lub bardziej wydajne układy klimatyzacji itd.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#9 Postautor: chorykrolik » środa, 24 lipca 2019, 13:27

To znaczy że mimo tego że mam zamontowany czujnik termometru to nie jestem w stanie go uaktywnić? :cry:
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5598
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 129 times
Been thanked: 104 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#10 Postautor: Marek » środa, 24 lipca 2019, 15:59

Jak włączysz klimę , to na wyświetlaczu po środku nie masz temperatury ?

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#11 Postautor: chorykrolik » środa, 24 lipca 2019, 17:18

Na zdj.wyżej jest moja konsola,a temp.powinna się pokazywać ma wyświetlaczu przebiegu kilometrów,na komp.pokładowym

Kolego nie cytuj postów jak bezpośrednio pod nim odpowiadasz.
pozdrawiam Moderator
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3255
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#12 Postautor: hunter » środa, 24 lipca 2019, 18:53

Widocznie Twoja amerykańska wersja SII tak ma ,że nie wyświetla temperatury zewnętrznej. Jest kilka SII amerykańskich na forum ale one chyba mają klimę automatyczną :hmm: Popytaj na PW kolegów o wyświetlanie temperatury zewnętrznej gdzie oni to mają , o ile mają taką opcję. Kiedyś można było sprawdzić za darmo wg Vin na schematach elektrycznych ale teraz trzeba płacić za dostęp do dokumentacji. Wrzuć zdjęcie wyświetlacza gdzie wg. Ciebie powinna być temperatura.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5598
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 129 times
Been thanked: 104 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#13 Postautor: Marek » środa, 24 lipca 2019, 20:32

W takim razie opisują że jest na wyświetlaczu wskaźnika prędkości . Możesz pokazać jaką masz kierownicę , powinien być przycisk reset i drugi od opcji , tylko nie wiem w jakiej wersji.
Tak jak pisał Hunter to może być związane z automatyczna klimą .

Awatar użytkownika
chorykrolik
jestem
jestem
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 1 lipca 2019, 22:25
Skąd jesteś: Jastrzębie-Zdrój
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: Biała Perła
Przebieg (km.): 70005
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#14 Postautor: chorykrolik » czwartek, 25 lipca 2019, 15:51

na zaznaczonym miejscu przy kilometrach tam powinna się pokazywać temp. a powyżej jest przycisk do resetu i zmiany info. przebieg dzienny, zużycie paliwa, czas jazdy , spalanie i powinna być jeszcze temperatura zewnętrzna :rolley:
Załączniki
IMG_20190725_130708.jpg
IMG_20190725_130708.jpg (439 KiB) Przejrzano 188 razy
Z pozdrowieniem chorykrólik :)

Awatar użytkownika
PABLOTECH
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 114000
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 32 times
Been thanked: 67 times
Kontaktowanie:

Re: aktywacja różnych funkcji

#15 Postautor: PABLOTECH » czwartek, 25 lipca 2019, 20:17

Wersje USA z klimą automatyczną również mają zaznaczony przez Ciebie przycisk do resetu i zmiany info ale oczywiście nie ma tam opcji temp.zewn. gdyż jest ona wyświetlana na panelu od klimatronika. Masz pewność, że u Ciebie powinna wyświetlać się przy liczniku ? Tak mi chodzi po głowie :hmm: a może powęsz gdzieś w ustawieniach radia, może miejscem do jej (tem.zewn.) wyświetlania jest właśnie ekran od radia ?
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:


Wróć do „Pytania i odpowiedzi Sorento II”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość