Obrazek

Blokada wybieraka

Skrzynie biegów, przeguby, półosie, wszystko co związane jest z przeniesieniem napędu.

Moderatorzy: Admin, Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ryszard
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 484
Wiek: 40
Rejestracja: niedziela, 10 maja 2015, 08:42
Skąd jesteś: Witunia
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 2 WD
Rok: 2011
Kolor: Fioletowy
Przebieg (km.): 153000
Inny Samochód: Citroen Jumpy
Kontaktowanie:

Blokada wybieraka

#1 Postautor: Ryszard » niedziela, 17 grudnia 2017, 12:40

Witam. Aby zmienić położenie dźwigni zmiany biegów konieczne jest wciśnięcie hamulca. Odblokowuje to dźwignię uruchamiając zapewne jakiś elektromagnes czy cuś. Dotychczas wszystko było ok. Od kilku dni bardzo wyraźnie słychać ów mechanizm odblokowania a z pewnością wcześniej była cisza. Pytanie czy już mam się rozglądać za nowym ? Nie chciałbym aby żona została z niesprawnym autem, a po nowym roku wyjeżdżam do Francji na ok 2 miesiące. Jak ewentualnie dobrać się do tej blokady ?

Awatar użytkownika
Gerwazy
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2835
Rejestracja: poniedziałek, 28 września 2015, 09:14
Skąd jesteś: Świętokrzyskie
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Kolor: Zielony
Przebieg (km.): 136753
Has thanked: 13 times
Been thanked: 56 times
Kontaktowanie:

Re: Blokada wybieraka

#2 Postautor: Gerwazy » niedziela, 17 grudnia 2017, 13:03

Wiem, że inny pojazd, że nowszy... bla, bla, bla..

Nie wiem jak to jest u Ciebie zrobione, ale może zaczyna dziać się coś podobnego, tak jak u nas swego czasu.

Popatrz tutaj:

http://forum.klubsorento.pl/viewtopic.php?f=35&t=2538&p=169575&hilit=problem+z+hamulcem+zasadniczym#p169575

U nas spadła mała zawleczka i to zablokowało całkiem dźwignię wybieraka.

Awatar użytkownika
Ryszard
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 484
Wiek: 40
Rejestracja: niedziela, 10 maja 2015, 08:42
Skąd jesteś: Witunia
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 2 WD
Rok: 2011
Kolor: Fioletowy
Przebieg (km.): 153000
Inny Samochód: Citroen Jumpy
Kontaktowanie:

Re: Blokada wybieraka

#3 Postautor: Ryszard » poniedziałek, 25 grudnia 2017, 12:58

U mnie nie ma linki. Wszystko dzieje się elektrycznie. Póki co działa ale nie wiem jak długo jeszcze. Natomiast przy dźwigni zmiany biegów jest otwór przez który można w sposób mechaniczny ( naciśnięcie ) rozblokować układ. Powinna w tym miejscu być chyba jakaś zaślepka ale u mnie jej brak :hmm:


Wróć do „Układ napędowy i skrzynie biegów Sorento II”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości