Bigos
Moderator: Moderator
- Marek
- ASSISTANCE
- Posty: 11423
- Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 354 times
- Kontaktowanie:
Bigos
Nie wiem czemu , naszła mnie ochota na bigos a instynktu należy się słuchać. Mam prośbę o przepis , tylko nie taki że wrzucamy wszystko , ale taki z tradycjami rodzinny . Kapustę kiszoną mam .
- Marek
- ASSISTANCE
- Posty: 11423
- Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 354 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Własnie , też tak robiłem , co było pod ręką . Były bardzo dobre ale każdy inny , teraz chcę żeby były powtarzalne .
- Farmer1971
- możesz mi ufać
- Posty: 1037
- Wiek: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 11:37
- Skąd jesteś: Grabowo Kościerskie
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2007
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 300000
- Inny Samochód: VW Polo 1,4
- Twoje poprzednie Sorento: Srebrna 2.5 CRDi 2003r. 140KM, M/T
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 107 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Nie ma takiej opcji . Choćby ze względu na to, że każda kiszona kapusta jest inna.
Kia Sorento 3.3V6, automat tiptronic, 2007r.
- Marek
- ASSISTANCE
- Posty: 11423
- Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 354 times
- Kontaktowanie:
- mariush
- moja ranga
- Posty: 106
- Wiek: 48
- Rejestracja: niedziela, 4 września 2016, 16:47
- Skąd jesteś: Pruszcz Gdański
- Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2008
- Kolor: black
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Marek pisze: też tak robiłem , co było pod ręką .
To jest tzw potrawa "na winie",co się nawinie to do gara
- Marek
- ASSISTANCE
- Posty: 11423
- Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 354 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Beata pisze:Ale każdego roku kapusta może być inna - inna zawartość wody, minerałów itp.
Pewnie , inna ilość , potasu , sodu , witaminy b i c oraz obgryziona jeszcze przez innego zająca .
- miro
- wiem wszystko
- Posty: 2461
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 20 maja 2014, 09:23
- Skąd jesteś: Bestwina
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2003
- Kolor: Srebro
- Przebieg (km.): 200000
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Bigos przyrządzam z kapusty kiszonej przez mamę, więc baza jest bardzo dobra.
Kapustę kroję, zalewam przegotowaną wodą i lekko gotuję jakieś 15-20 minut, dodając:
- pieprz czarny mielony
- angielskie ziele
- liść laurowy
- majeranek
- czosnek świeży pokrojony wg uznania
- kminek
- paprykę słodką wędzoną
- wegeta lub sól
- maga
Następnie podsmażam na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek kawałki mięsa (jeśli mam).
Na koniec podsmażania dodaję cebulę i podsmażone mięso wrzucam do kapusty.
Na patelnię wlewam trochę wrzątku, aby to co się przysmażyło wydrapać i również wlać do kapusty.
Prawie już bigos można dodatkowo wzbogacić pokrojonymi grzybami namoczonymi wcześniej we wrzątku.
Kto lubi może dodać parę ziaren jałowca, który nada bigosowi ciekawy smak.
Są też wersje bigosu ze śliwkami wędzonymi, ale mi jakoś nie przypadło to do gustu.
Na prawie sam koniec dodaję do bigosu koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiam do smaku.
Bigos przyrządzam przeważnie wieczorem, żeby przez noc "doszedł" a smaki dodanych składników wzajemnie się wymieszały.
Kapustę kroję, zalewam przegotowaną wodą i lekko gotuję jakieś 15-20 minut, dodając:
- pieprz czarny mielony
- angielskie ziele
- liść laurowy
- majeranek
- czosnek świeży pokrojony wg uznania
- kminek
- paprykę słodką wędzoną
- wegeta lub sól
- maga
Następnie podsmażam na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek kawałki mięsa (jeśli mam).
Na koniec podsmażania dodaję cebulę i podsmażone mięso wrzucam do kapusty.
Na patelnię wlewam trochę wrzątku, aby to co się przysmażyło wydrapać i również wlać do kapusty.
Prawie już bigos można dodatkowo wzbogacić pokrojonymi grzybami namoczonymi wcześniej we wrzątku.
Kto lubi może dodać parę ziaren jałowca, który nada bigosowi ciekawy smak.
Są też wersje bigosu ze śliwkami wędzonymi, ale mi jakoś nie przypadło to do gustu.
Na prawie sam koniec dodaję do bigosu koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiam do smaku.
Bigos przyrządzam przeważnie wieczorem, żeby przez noc "doszedł" a smaki dodanych składników wzajemnie się wymieszały.
- dream65
- wiem wszystko
- Posty: 1968
- Rejestracja: piątek, 26 lutego 2016, 22:11
- Skąd jesteś: Leszno
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2007
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 240000
- Inny Samochód: Mondeo v6
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 6 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Bigos u każdego będzie inny, chociażby z tych powodów, o których pisano powyżej. U mnie - ze względu na próbę uzyskania powtarzalności smaku - zawsze jest stały zestaw składników, są to: kiełbasa jałowcowa podsmażana i kilka ziaren jałowca, suszone śliwki, ale tylko polskie węgierki (żadne kalifornijskie, bo są słodkawe), poza tym obowiązkowo grzyby (niewiele, porządna garść), no i oczywiście przecier pomidorowy; reszta składników zależy od fantazji kucharza.
- krzysiek ardie
- ma VIN w małym palcu
- Posty: 7225
- Wiek: 59
- Rejestracja: sobota, 19 czerwca 2010, 10:39
- Skąd jesteś: Opole
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2007
- Kolor: srebrny
- Przebieg (km.): 159000
- Inny Samochód: Daewoo Matiz
- Has thanked: 474 times
- Been thanked: 331 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Ja jeszcze dodaję pół butelki czerwonego wina wytrawnego
uczestnik SDA
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba
- cezio77
- możesz mi ufać
- Posty: 1111
- Wiek: 46
- Rejestracja: sobota, 27 września 2014, 11:42
- Skąd jesteś: Ostróda
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2007
- Kolor: Czarny
- Przebieg (km.): 190000
- Inny Samochód: Nissan Micra
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 24 times
Re: Bigos
Pół wina to stanowczo za dużo.
Ja daję szklaneczkę a reszta ląduje w przełyku
P.S. Śliwki wędzone obowiązkowo.
Ja daję szklaneczkę a reszta ląduje w przełyku
P.S. Śliwki wędzone obowiązkowo.
"Głupiec myśli, że ma dość rozumu; mędrzec wie, jak wiele mu brakuje".
- PABLOTECH
- dobry jak...
- Posty: 887
- Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
- Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
- Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: AWD
- Rok: 2012
- Kolor: STM
- Przebieg (km.): 133570
- Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 186 times
- Kontaktowanie:
Re: Bigos
Wg mnie poza dobrą recepturą dużą rolę odgrywa czas. Po przygotowaniu do spożycia powinien odstać tak co najmniej z tydzień w chłodnym miejscu. Mi osobiście najlepiej smakuje taki 2 tygodniowy.
Wysłane z telefonu
Wysłane z telefonu
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość