AKCJE PROMOCYJNE

Obrazek

Obrazek

AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

problem z immo? kluczykiem?

Wszystko, co związane z układem elektrycznym

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
winiar
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 773
Wiek: 36
Rejestracja: niedziela, 23 października 2016, 20:15
Skąd jesteś: JaworLegnicaWrocław
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.4 i 16V (139KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Srebrny
Przebieg (km.): 320000
Inny Samochód: Chevrolet Spark 2006
Has thanked: 25 times
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

problem z immo? kluczykiem?

#1 Postautor: winiar » środa, 28 czerwca 2017, 18:02

Witam,

Jestem obecnie nad Gardą we Włoszech. Dojechałem bez problemu. Ale mam kłopot.
Po 2 dniach postoju chciałem wyjechać z kempingu i kia nie chciała reagować na kluczyk. Tzn kontrolki się pala, radio załącza, wentylatory też. Ale nie kręci rozrusznik. Po kilku próbach zamknięcia i otwarcia auta zaskoczyło i zapalił.

W czym problem? Dzięki

Edit, Czy to może być zawiesza jacy się rozrusznik?

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 6835
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 223 times
Been thanked: 132 times
Kontaktowanie:

Re: problem z mimo? kluczykiem?

#2 Postautor: Marek » środa, 28 czerwca 2017, 19:20

Jest kilka wątków o rozrusznikach na forum , może być wiele przyczyn , rozrusznik , stacyjka , przekaźnik , imo , alarm jeżeli masz . Jeżeli zamykanie mu pomogło to może być alarm . Następnym razem stuknij w rozrusznik , jeżeli zapali będzie w nim przyczyna .

Awatar użytkownika
Admin
Główny
Główny
Posty: 9110
Rejestracja: środa, 3 marca 2010, 23:22
Skąd jesteś: Warszawa
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Niebieski
Twoje poprzednie Sorento: 2.5 CRDI (140KM) 2003EX M/T Złoty
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times
Kontaktowanie:

Re: problem z mimo? kluczykiem?

#3 Postautor: Admin » czwartek, 29 czerwca 2017, 14:02

Oczywiście stuknij rozrusznik z góry kluczem do opuszczania koła zapasowego .
Idealnie się do tego nadaje .
I działa , sprawdzone na kilku Sorento.
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

popweb
jestem
jestem
Posty: 24
Wiek: 40
Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2016, 10:45
Skąd jesteś: Opypy
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Przebieg (km.): 225000
Inny Samochód: Audi A3
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#4 Postautor: popweb » środa, 13 września 2017, 21:23

Dla potomnych, u mnie przyczyną losowego braku IMMO były zakłócenia w elektryce. Winowajcą okazał się czujnik stopu.

Awatar użytkownika
Admin
Główny
Główny
Posty: 9110
Rejestracja: środa, 3 marca 2010, 23:22
Skąd jesteś: Warszawa
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Niebieski
Twoje poprzednie Sorento: 2.5 CRDI (140KM) 2003EX M/T Złoty
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#5 Postautor: Admin » środa, 13 września 2017, 21:42

Dzięki za informację :shake:
Jeżdżę akurat jedną poliftową Sorento , w którym od czasu do czasu jest problem z odpaleniem , chociaż w tym przypadku rozrusznik kręci , tylko po ikonce immobiliser wiadomo , że nie zapali .
Jest żółta ikonka immobiliser , to zapali , jeśli po przekręceniu kluczyka nie ma ikonki to nie zapali .
Taki dziwny przypadek.
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

popweb
jestem
jestem
Posty: 24
Wiek: 40
Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2016, 10:45
Skąd jesteś: Opypy
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Przebieg (km.): 225000
Inny Samochód: Audi A3
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#6 Postautor: popweb » czwartek, 14 września 2017, 12:37

Miałem dokładnie tak samo, rozrusznik kręcił ale po lampce IMMO wiedziałem ze nie zapali.

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 6835
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 223 times
Been thanked: 132 times
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#7 Postautor: Marek » czwartek, 14 września 2017, 17:25

Każdym kluczykiem sprawdzałeś ?

popweb
jestem
jestem
Posty: 24
Wiek: 40
Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2016, 10:45
Skąd jesteś: Opypy
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Przebieg (km.): 225000
Inny Samochód: Audi A3
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#8 Postautor: popweb » piątek, 15 września 2017, 15:27

Przy obu kluczykach objaw ten sam. Nawet baterie wymieniałem ostatnio jak była kumulacja braku IMMO.
Co ciekawe małżonce taka sytuacja się nie zdarzyła. Podejrzewam że może dlatego że trzymała nogę na hamulcu podczas odpalania. Ale zaznaczam że to NIESPRAWDZONA HIPOTEZA i powstała po tym jak się dowiedziałem że czujnik stopu wymieniony :)

Awatar użytkownika
Admin
Główny
Główny
Posty: 9110
Rejestracja: środa, 3 marca 2010, 23:22
Skąd jesteś: Warszawa
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Niebieski
Twoje poprzednie Sorento: 2.5 CRDI (140KM) 2003EX M/T Złoty
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#9 Postautor: Admin » piątek, 15 września 2017, 16:47

W swoim , przedliftowym, w ogóle nie naciskam na hamulec podczas odpalania. :hmm: Muszę sprawdzić w tym drugim, choć to będzie ciężko , bo to "nie odpalenie" występuje może raz , góra dwa w miesiącu.
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
piroman
moje konto
moje konto
Posty: 156
Wiek: 34
Rejestracja: niedziela, 26 marca 2017, 23:45
Skąd jesteś: Poznań
Silnik: 3.5 V6 (195KM)LPG
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: Srebrny
Przebieg (km.): 130000
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#10 Postautor: piroman » piątek, 15 września 2017, 16:59

U mnie w przedlifcie jest tak samo, nie muszę wciskać hamulca aby odpalić auto, a nawet aby wrzucić bieg.

Awatar użytkownika
speedy
jestem
jestem
Posty: 8
Rejestracja: środa, 24 stycznia 2018, 07:32
Skąd jesteś: Biedaczów
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Przebieg (km.): 204000
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#11 Postautor: speedy » czwartek, 25 stycznia 2018, 14:38

Witam, tak przeglądam, właściwie uczę się forum :think: miałem kilka razy podobny przypadek. Auto kręciło, ale nie odpalało. Zawsze z przyzwyczajenia trzymam nogę na hamulcu, więc chyba powodem nie jest wyłącznik stopu :hmm: (o ile dobrze myślę). Znalazłem też wątek viewtopic.php?f=28&t=7491&p=94977&hilit=immobiliser#p94977 ale w zasadzie brak konkretnego rozwiązania. Tak sobie myślę, że dobrze byłoby sprawdzić, bo jeśli auto odmówi posłuszeństwa, gdzieś na wakacyjnym wyjeździe, to urlop pójdzie w p....du. Czy może ktoś się zagłębił w temat całkowitego wycięcia immo? W mercedesie Vito np można to spokojnie zrobić. :kwink:

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 6835
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 223 times
Been thanked: 132 times
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#12 Postautor: Marek » czwartek, 25 stycznia 2018, 14:46

Kontrolka imo zapala się jak włączysz kluczyk , chodzi mi o moment kiedy nie chce zpalić .

popweb
jestem
jestem
Posty: 24
Wiek: 40
Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2016, 10:45
Skąd jesteś: Opypy
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Przebieg (km.): 225000
Inny Samochód: Audi A3
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#13 Postautor: popweb » czwartek, 25 stycznia 2018, 19:20

Podjedź do elektryka samochodowego. Niech sprawdzi czy nie ma zakłóceń w instalacji. U mnie to było tak że czujnik stopu zakłócał instalacje elektryczną.

Awatar użytkownika
speedy
jestem
jestem
Posty: 8
Rejestracja: środa, 24 stycznia 2018, 07:32
Skąd jesteś: Biedaczów
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Przebieg (km.): 204000
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#14 Postautor: speedy » czwartek, 25 stycznia 2018, 20:32

Marek pisze:Kontrolka imo zapala się jak włączysz kluczyk , chodzi mi o moment kiedy nie chce zpalić .

Dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w tych przypadkach jak nie chciała odpalić to nie świeciła się kontrolka IMMO. Wyjmowałem kluczyk ze stacyjki, zamykałem i otwierałem auto z pilota i po włożeniu kluczyka odpalało.
Kolego popweb, dziękuję za sugestię :ok: w poniedziałek zaglądnę do elektryka :yes: Gdzieś już :hmm: czytałem jakiś post, chyba Admina o wyłączniku stopu :think: tylko nie wiem, czy to nie dotyczyło poliftowych egzemplarzy. W każdym razie temat - do sprawdzenia :beer:

vivaldi
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 17 lutego 2012, 08:41
Skąd jesteś: Łańcut
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: niebieski
Przebieg (km.): 178000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: problem z immo? kluczykiem?

#15 Postautor: vivaldi » sobota, 23 marca 2019, 10:20

Dzień dobry. Odświeżam temat, mianowicie, po zimowym postoju (z wyciągniętym akumulatorem) nie mogę uruchomić mojej Sorentki - rozrusznik kręci ale nie zapala się kontrolka IMMO. Zaznaczam, że w poprzednim roku sporadycznie używałem samochodu i też po dłuższych przestojach był problem z IMMO, ale po kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu próbach odpalał, i później było ok.
Próbowałem też z czujnikiem stopu przy pedale hamulca na różne sposoby, ale nic.
Dodam, że mam coś takiego zamontowane ("od zawsze"), jakiś chyba dodatkowy immobilizer - META System M43 (Made in Italy), który ma taki kluczyk aktywacyjny do gniazda w desce rozdzielczej, i wcześniej przy braku kontrolki IMMO, aktywacja tym kluczykiem (META System) ożywiała kontrolkę IMMO i silnik odpalał. Teraz próbuję na różne sposoby, i nic.
Być może, że ten dodatkowy immobilizer coś zakłóca, ale może jest jakiś "standardowy" sposób na tę nieszczęsną kontrolkę IMMO?
Doczytałem na forum coś o rozkodowaniu kluczyków, byłem nawet wczoraj w serwisie KIA w Rzeszowie, ale mogą podjąć temat jeżeli samochód i kluczyki będą mieli na miejscu. Laweta do serwisu to ostateczność, więc próbuję na razie coś kombinować na chybił trafił i na forum, i z góry dziękuję za podpowiedzi.


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości