Nie reaguje tylko szyba po stronie kierowcy ,pozostałe działają.
Wymieniony cały moduł na nowy i nic.
Czy mógł paść silniczek ? Jak go sprawdzić, ?
Czy pozostaje wymiana czy można to jakoś reanimować?
Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.
szyba po stronie kierowcy nie reaguje
Moderator: Moderator
- maciej1970
- moje konto
- Skąd jesteś: inowrocław
- Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
- Silnik: 2.4 i 16V (139KM)
- Skrzynia: Manualna
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Przebieg (km.): 298319
- Has thanked: 24 times
- Kontaktowanie:
- Marek
- ASSISTANCE
- Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Przebieg (km.): 268000
- Has thanked: 255 times
- Been thanked: 356 times
- Kontaktowanie:
Re: szyba po stronie kierowcy nie reaguje
Jeżeli chcesz sprawdzić silniczek , to zdejmij boczek i do dwóch przewodów od silniczka podłącz zasilanie .Jeżeli szyba jest zamknienta i silniczek nie ruszy to zmień bieguny. Najczęściej wysiadają przełączniki . Jaki moduł zmieniłeś ?
- maciej1970
- moje konto
- Skąd jesteś: inowrocław
- Silnik: 2.4 i 16V (139KM)
- Skrzynia: Manualna
- Przebieg (km.): 298319
- Has thanked: 24 times
- Kontaktowanie:
Zakupilem na ali express,
Po zalozeniu tylko na chwile opuscila sie szyba i juz jej nie podnioslo. Musialem trzymac guzik i recznie pchajac szybę ku gorze doprowadzilem do jej zamkniecia. Wszystkie pozostale szyby dzialają .
Po zalozeniu tylko na chwile opuscila sie szyba i juz jej nie podnioslo. Musialem trzymac guzik i recznie pchajac szybę ku gorze doprowadzilem do jej zamkniecia. Wszystkie pozostale szyby dzialają .
- Załączniki
-
- Screenshot_20240704-220725_AliExpress.jpg (326.29 KiB) Przejrzano 1370 razy
-
- Jestem
- Skąd jesteś: Kraków
- Rok: 2003
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontaktowanie:
Cześć,
Miałem bardzo podobną sytuację, pomogło całkowite rozkręcenie silniczka i wyczyszczenie go i mówię tutaj o zdjęciu obudowy, wyciągnięciu wirnika i dobremu przeczyszczeniu wszystkiego. Jak dobrze pamiętam to najpierw przetarłem szmatką, a później wypłukałem wszystko w isopropanolu i po wyschnięciu poskładałem. W środku silniczka było bardzo dużo czarnego pyłu.
Miałem bardzo podobną sytuację, pomogło całkowite rozkręcenie silniczka i wyczyszczenie go i mówię tutaj o zdjęciu obudowy, wyciągnięciu wirnika i dobremu przeczyszczeniu wszystkiego. Jak dobrze pamiętam to najpierw przetarłem szmatką, a później wypłukałem wszystko w isopropanolu i po wyschnięciu poskładałem. W środku silniczka było bardzo dużo czarnego pyłu.
-
- awansowałem na
- Skąd jesteś: Łańcut
- Skrzynia: M/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Kolor: niebieski
- Przebieg (km.): 305000
- Has thanked: 3 times
- Kontaktowanie:
Witam serdecznie
Miałem kilka dni temu identyczną sytuację, szyba od kierowcy przestała reagować, kilka razy aby zamknąć częściowo otwartą szybę, trzeba było szybę pociągnąć, poruszyć ręką i wtedy domykała się. Ale potem już nic. Problem jak się okazało stanowiły bardzo mocno starte szczotki silniczka, były oblepione czarnym pyłem i nieruchome. Po delikatnym umyciu benzyną i przedmuchaniu wysunęły się jeszcze trochę i po złożeniu na razie jest ok. Mechanizm działa prawidłowo, jednak nie wiem na jak długo, z uwagi na te wytarte szczotki. Całość rozkręca się dosyć prosto, począwszy od zdemontowania boczka drzwi, wyjęcia szyby, wyjęcia mechanizmu i rozkręcenia silniczka. Żadnych niespodziewanych problemów. Jak na razie wszystko każdorazowo działa, jednak z uwagi na te szczotki silniczek będzie niedługo do wymiany (chyba że szczotki da się jakoś wymienić???), reszta mechanizmu jest solidna i sprawna.
Miałem kilka dni temu identyczną sytuację, szyba od kierowcy przestała reagować, kilka razy aby zamknąć częściowo otwartą szybę, trzeba było szybę pociągnąć, poruszyć ręką i wtedy domykała się. Ale potem już nic. Problem jak się okazało stanowiły bardzo mocno starte szczotki silniczka, były oblepione czarnym pyłem i nieruchome. Po delikatnym umyciu benzyną i przedmuchaniu wysunęły się jeszcze trochę i po złożeniu na razie jest ok. Mechanizm działa prawidłowo, jednak nie wiem na jak długo, z uwagi na te wytarte szczotki. Całość rozkręca się dosyć prosto, począwszy od zdemontowania boczka drzwi, wyjęcia szyby, wyjęcia mechanizmu i rozkręcenia silniczka. Żadnych niespodziewanych problemów. Jak na razie wszystko każdorazowo działa, jednak z uwagi na te szczotki silniczek będzie niedługo do wymiany (chyba że szczotki da się jakoś wymienić???), reszta mechanizmu jest solidna i sprawna.