AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Przyciski do sterowania radiem

Wszystko, co związane z układem elektrycznym

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
infinity8709
jestem
jestem
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lipca 2021, 07:50
Skąd jesteś: Hrubeszów
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: Automatyczna
Rok: 2005
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 0
Kontaktowanie:

Przyciski do sterowania radiem

#1 Postautor: infinity8709 » wtorek, 24 sierpnia 2021, 17:40

Witam, dokupiłem przyciski od sterowania radiem w oryginale były tylko od tempomatu , niestety nie działają w czym może leżeć problem ? Na zdjęciu kostka oryginalna z czerwonym przewodem
Załączniki
20210824_161402.jpg
20210824_161402.jpg (208.19 KiB) Przejrzano 388 razy
20210824_161355.jpg
20210824_161355.jpg (215.03 KiB) Przejrzano 388 razy
20210824_161343.jpg
20210824_161343.jpg (247.95 KiB) Przejrzano 388 razy

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 6086
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 12 times
Been thanked: 48 times
Kontaktowanie:

Re: Przyciski do sterowania radiem

#2 Postautor: vokal » czwartek, 26 sierpnia 2021, 20:54

Jeśli po wpięciu przewodów od Audio masz kostkę jak w tym wątku , to może być wina:
1. taśmy,
2. słabego styku w kostce,
3. braku instalacji do radia,
4. samego radia - nie ma obsługi klawiszy, albo trzeba wprogramować klawisze do radia.
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

infinity8709
jestem
jestem
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lipca 2021, 07:50
Skąd jesteś: Hrubeszów
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: Automatyczna
Rok: 2005
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 0
Kontaktowanie:

Re: Przyciski do sterowania radiem

#3 Postautor: infinity8709 » sobota, 4 września 2021, 08:06

Przełączniki audio są podpięte jak w temacie który mi podeslałeś ale wciąż nie działają. Tempomat oraz klakson dziala tak jak powinien (tempomat fabeyczny) więc taśma raczej odpada ? Radio to stacja chinczyk z opcją programowania przycisków wiec tez raczej odpada . Dałem za przyciski 100 zł i okazuje się ze będą tylko robic za ozdobę :blushing: czy istnieje jakid sposób aby sprawdzić czy przyciski nie są uszkodzone ?

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 6086
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 12 times
Been thanked: 48 times
Kontaktowanie:

Re: Przyciski do sterowania radiem

#4 Postautor: vokal » sobota, 4 września 2021, 13:21

Musisz wyjąć radio i podpiąć do kostki omomierz żeby sprawdzić, czy po wciśnięciu któregoś przycisku pojawia się na mierniku odpowiednia dla niego rezystancja.
Kolega miał jakiegoś chińczyka i nie mógł wkodować jednego przycisku, bo miał za wysoką rezystancję. Wlutował rezystor o mniejszej wartości i ruszyło.

--LG-M320--
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

infinity8709
jestem
jestem
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lipca 2021, 07:50
Skąd jesteś: Hrubeszów
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: Automatyczna
Rok: 2005
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 0
Kontaktowanie:

Re: Przyciski do sterowania radiem

#5 Postautor: infinity8709 » środa, 15 września 2021, 07:46

Udało się, przyciski działają. Okazało sie ze kabelek z radia z opisem key2 nie był podłączony do kostki. Wrzucam schemat z przedlifta dla potomnych (dokładnie chodziło o pin nr 13) Dziękuję za odpowiedzi.
Załączniki
sorento radio .jpg
sorento radio .jpg (93.23 KiB) Przejrzano 95 razy


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość