Obrazek


Obrazek


Obrazek

Padający akumulator po 3 dniach

żarówki , lampy, zapłon, przewody.

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Padający akumulator po 3 dniach

#1 Postautor: daweed » sobota, 6 maja 2017, 23:01

Drodzy forumowicze,
Czy spotkaliście się z dużym poborem prądu z akumulatora gdy auto jest zamknięte? Od jakiegoś czasu przy dłuższysz postojach powyżej 3 dni nie mogę odpalić auta. Akumulator jest od nowości więc ma już 3,5 roku także pewnie nie trzyma juz tak dobrze jak nówka.

Zmierzyłem pobór prądu na postoju przy zamkniętym aucie. Wyszło na mierniku 100-110mA. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i okazało się że to cos pod biezpiecznikiem od MEMORY.
Miał ktoś z was taki przypadek?

Awatar użytkownika
krzysiek ardie
ma VIN w małym palcu
ma VIN w małym palcu
Posty: 5966
Wiek: 53
Rejestracja: sobota, 19 czerwca 2010, 10:39
Skąd jesteś: Opole
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 159000
Inny Samochód: Daewoo Matiz
Has thanked: 125 times
Been thanked: 79 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#2 Postautor: krzysiek ardie » sobota, 6 maja 2017, 23:21

A zmierz prąd ale po 60 sekundach od zamknięcia auta.
uczestnik SDA :) Obrazek
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba

Awatar użytkownika
Farmer1971
coś umiem
coś umiem
Posty: 739
Wiek: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 11:37
Skąd jesteś: Grabowo Kościerskie
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 230000
Inny Samochód: VW Polo 1,4
Twoje poprzednie Sorento: Srebrna 2.5 CRDi 2003r. 140KM, M/T
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#3 Postautor: Farmer1971 » sobota, 6 maja 2017, 23:34

100 mA to by nie była tragedia. Przez 3 dni ubyłoby ok. 7 Ah i nie powinno być problemu z zapaleniem. Jeżeli zmierzony prąd, tak jak radzi Krzysiek nie będzie większy, to pewnie akumulator ma już spory upływ wewnętrzny.

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3507
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 212400
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#4 Postautor: Marek » sobota, 6 maja 2017, 23:57

Zmierz jeszcze ładowanie , może ma za małe .

Awatar użytkownika
krzysiek ardie
ma VIN w małym palcu
ma VIN w małym palcu
Posty: 5966
Wiek: 53
Rejestracja: sobota, 19 czerwca 2010, 10:39
Skąd jesteś: Opole
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 159000
Inny Samochód: Daewoo Matiz
Has thanked: 125 times
Been thanked: 79 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#5 Postautor: krzysiek ardie » niedziela, 7 maja 2017, 09:04

Daweed ale o jakim aucie my rozmawiamy :hmm: bo z Twojej stopki na dzień dzisiejszy nic nie wynika.
uczestnik SDA :) Obrazek
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba

Awatar użytkownika
Student_x
coś umiem
coś umiem
Posty: 668
Wiek: 37
Rejestracja: niedziela, 23 października 2016, 18:16
Skąd jesteś: Lublin
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: Srebrno Szary
Przebieg (km.): 307000
Inny Samochód: Voyager RG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 34 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#6 Postautor: Student_x » niedziela, 7 maja 2017, 10:33

Nie podłączałeś nic ostatnio itp? Może jakaś lampka w bagażniku nie gaśnie , albo się np, zapala bo czujnik nie rozłącza tak jak trzeba. Ja np. w Clio miałem taki problem w zimie, że tydzień auto postało i nie odpalało, ale jak już kupiłem Sorcię i wystawiałem auto, to musiałem oddać brejdakowi radio. Po wyjęciu, nastąpił cud, auto i po dwóch tygodniach na mrozach w okolicach -20st.C odpaliło jak zawsze , bez problemu. Akumulator nie był za ciekawy, bo normalnie to przy rozruchu , jak by nie chciał odpalić, to trzy kręcenia po 3-5s. i już czwarty raz nie zakręcił. Ale właśnie radio go jeszcze dobijało.
Będzie Ładne , Dopóki Się Nie Rozpadnie

Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#7 Postautor: daweed » niedziela, 7 maja 2017, 14:28

A no ze stopki nic nie wynika bo nie ma takiego silnika do wyboru w konfiguracji profilu.
Jest to Sorento model z 2014 FL sprowadzony z USA. Silnik 3.3 GDI V6 wersja SXL.
Nic nie podłączałem. Autko tak jak przypłyneło tak jest.
Tak jak napisałem pobór 100mA mam pod bezpiecznikiem od MEMORY a wg instukcji to jest komputer który trzyma w pamięci ustawienia różnych podzespołów.
MEMORY 10A :
OBD_II, Front A/C Control Module, TPMS, Digital Clock, INSIDE_MIRR, S_WARMER_SW_LH/RH,
AIR_VENT_SEAT_SW_LH/RH, CLUSTER, O_S_MIRR_SW, P_WDW_MAIN_SW,
FRT_DRV_SEAT_EXT, P_WDW_PASS_SW

Ładownie sprawdzałem i wynosi 14,4-14,5V. Jak włączę Klime, nawiewy, podgrzewaną kierownica, podgrzewanie przednich i tylnych siedzień, światła mijania to ładowanie spada do 14,23V więc sądzę że to nie wina alternatora.
Też podejrzewam, że może to być juz zbyt słaby akumulator który nie trzyma swojej pojemności.
mierzyłem ten pobór po kilku minutach od zamknięcia auta oraz po 30 minutach i cały czas wacha sie w okolicach 100mA.

Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#8 Postautor: daweed » niedziela, 7 maja 2017, 14:37

taka mała ciekawostka z identycznym problem w hyundayiu. Tylko że pobór prądu większy.
http://www.instructables.com/id/Car-Bat ... -Few-Days/
Instrukcja użytkownika zaleca wyjęcie bezpiecznika od Memory jeśli samochód będzie stał dłuższy okres czasu, To chyba jakieś jaja :)
Obrazek

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3137
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#9 Postautor: hunter » niedziela, 7 maja 2017, 20:16

Tutaj masz procedurę pomiaru wg serwisu, czy masz coś dodatkowo dołożone np. dodatkowy alarm , niezależne ogrzewanie , rejestrator jazdy :hmm:
Załączniki
Pomiar prądu 1.jpg
Pomiar prądu 1.jpg (63.17 KiB) Przejrzano 1684 razy
Pomiar prądu 2.jpg
Pomiar prądu 2.jpg (37.67 KiB) Przejrzano 1684 razy
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#10 Postautor: daweed » poniedziałek, 8 maja 2017, 10:01

Dzięki za intrukcje.
Dokładnie tak zrobiłem jak na instrukcji. Czas po jakim sprawdzałem to jakies 30 minut. Ten pobór na mierniku skacze/faluje od 90mA -110mA.
Nic dodatkowego nie mam ale mam oryginalny alarm.

Podepnę jeszcze raz i poczekam ze 2 godziny.

Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#11 Postautor: daweed » wtorek, 9 maja 2017, 09:20

Sprawdziłem ponownie. Tym razem zrobiłem taką procedurę:
1. Wsiadłem do auta i zamknąłem drzwi.
2. Odpaliłem właczyłem na chwilę światła
3. Zgasiłem silnik, wszytko powyłączałem (światła, nawiewy, system monitorowania martwego pola itd.
4. Wyłączyłem też w lusterku tzw system HomeLink (wersje USA to mają) - wcześniej system ten był aktywny bo paliła się dioda w lusterku jak był włączony zapłon.
5. Wysiadłem, zamknąłem drzwi i uzbroiłem alarm.
6. Czujnika pod maską nie odłączałem tylko zakleiłem go taśmą tak, że był wciśnięty.

Po kilku minutach spadło do 80mA i ten stan utrzymywął sie do dzisiejszego poranku czyli jakieś 12 godzin. Nie kontynuowałem testów bo musiałem wszystko rozłączyć żeby korzystać z auta.

Także nie po zostaje mi chyba nic innego jak zakupić nowy aku bo pewnie ten juz nie trzyma swojej pojemności, a do tego ten pobór prądu i wszytko jasne.

Według TSB ELE 052 Sorento, które posiadam miało problemy z akumulatorami i zalecają wymienić na aku 700CCA. Teraz mam 80AH 660CCA (528A EN). Ile to będzie te 700CCA ?

TSB ELE 052 Replacing Battery_st1.pdf
(153.87 KiB) Pobrany 32 razy

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3137
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#12 Postautor: hunter » środa, 10 maja 2017, 01:26

Cold Crank Amps (CCA) - prąd zimnego rozruchu, czyli ile mamy energii dostępnej do uruchomienia silnika.
To 700 CCA jest według normy amerykańskiej SAE. Norma CCA EN stosowana w Polsce opiera się na zupełnie innych parametrach i zasadach pomiaru i producenci nie podają zwykle CCA wg. SAE
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

Awatar użytkownika
daweed
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:24
Skąd jesteś: Bełchatów
Silnik: 3.3 V6 GDI (290KM) Sorento2
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2013
Kolor: czarny
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Padający akumulator po 3 dniach

#13 Postautor: daweed » czwartek, 10 sierpnia 2017, 13:16

Po ostatnim weekendowym sprzątaniu auta z otwartmi drzwami przez około 2 godziny kiedy Sorento nie odpaliło moje wkur.... sięgnęło zenitu.

Więc kupiłem nowy aku: Banner Power Bull 12V 80AH 640A P8009. Cena u lokalnego sprzedawcy 410PLN

Dziękuje wszystkim za pomocne wypowiedzi !


Wróć do „Elektryka Sorento II”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość