AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półosie?PILNE

Skrzynie biegów, przeguby, półosie, wszystko co związane jest z przeniesieniem napędu.

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
dcttomek
jestem
jestem
Posty: 4
Rejestracja: środa, 6 czerwca 2018, 11:56
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Półosie?PILNE

#1 Postautor: dcttomek » środa, 6 czerwca 2018, 12:02

Może ktoś ma wiedzę czy półos lewa przednia do Sorento 3.5 v6 4x4 Automat z usa jest wymienna na jakąś z rynku europejskiego?

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#2 Postautor: Marek » środa, 6 czerwca 2018, 15:10

Numer w katalogu maja taki sam , powinny być zamienne .

dcttomek
jestem
jestem
Posty: 4
Rejestracja: środa, 6 czerwca 2018, 11:56
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#3 Postautor: dcttomek » środa, 6 czerwca 2018, 16:46

Obojętne od jakiego silnika ? bo ja nie mam swojej żeby porównać nawet :(

Awatar użytkownika
PABLOTECH
coś umiem
coś umiem
Posty: 700
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 114000
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 34 times
Been thanked: 68 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#4 Postautor: PABLOTECH » środa, 6 czerwca 2018, 18:42

Piszecie w dziale Sorento II . . . czy aby świadomie ? :hmm:
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5947
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 7 times
Been thanked: 35 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#5 Postautor: vokal » środa, 6 czerwca 2018, 18:49

w SII też jest 3,5V6.
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#6 Postautor: Marek » środa, 6 czerwca 2018, 21:03

dcttomek pisze:Obojętne od jakiego silnika ? bo ja nie mam swojej żeby porównać nawet :(


Nic nie podałeś , sprawdzałem tylko 3,5 przed liftem , USA i Europę

dcttomek
jestem
jestem
Posty: 4
Rejestracja: środa, 6 czerwca 2018, 11:56
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#7 Postautor: dcttomek » czwartek, 7 czerwca 2018, 07:49

Mój błąd przepraszam. Auto jest z 2012 roku wersja SX z USA. Silnik 3.5 v6 , automat,4x4 .

Awatar użytkownika
PABLOTECH
coś umiem
coś umiem
Posty: 700
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 114000
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 34 times
Been thanked: 68 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#8 Postautor: PABLOTECH » czwartek, 7 czerwca 2018, 07:57

Gratulujemy zacnego nabytku :happy2: ale uzupełnij profil .
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#9 Postautor: Marek » czwartek, 7 czerwca 2018, 21:03

Niestety , półośki są inne .

ramzi31
moja ranga
moja ranga
Posty: 143
Rejestracja: wtorek, 29 marca 2016, 14:20
Skąd jesteś: Siedlce
Silnik: 2.4 i (174KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2011
Kolor: Biały
Przebieg (km.): 235000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#10 Postautor: ramzi31 » czwartek, 30 maja 2019, 23:08

Witam.
Znalazłem ciekawą stronę z opisem.

Firma, która produkuje oryginały do KII i zamienniki.

https://shop.korea-motors.com/mobis-new ... 8.00-.html

Wynika z niej, że półosie od benzyny i diesla są identyczne , różnią się tylko walkiem pośrednim.

W zapisie znajduje się mój numer od benzyny: Chodzi mi o prawą półoś.
Benzyna 2.4 2011 rok - 495012P251
Diesel 2.2 2011 rok - 495012P000

No i pytanie i zagwozdka. Kupię chyba od diesla i sprawdzę jak to naprawdę jest.

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#11 Postautor: Marek » piątek, 31 maja 2019, 00:29

Muszą się różnić , ponieważ maja inne numery OEM . Nie może być tak żeby identyczna część występowała pod różnymi numerami .

ramzi31
moja ranga
moja ranga
Posty: 143
Rejestracja: wtorek, 29 marca 2016, 14:20
Skąd jesteś: Siedlce
Silnik: 2.4 i (174KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2011
Kolor: Biały
Przebieg (km.): 235000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#12 Postautor: ramzi31 » piątek, 31 maja 2019, 14:18

Witam.
W hondzie często tak było że ta sama część w różnych modelach miała różne numery :)

Zakupię w przyszłym tygodniu na alledrogo półoś od Diesla i sprawdzę u siebie.

Jak coś pójdzie nie tak będę miał na handel taką nową :)

ramzi31
moja ranga
moja ranga
Posty: 143
Rejestracja: wtorek, 29 marca 2016, 14:20
Skąd jesteś: Siedlce
Silnik: 2.4 i (174KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2011
Kolor: Biały
Przebieg (km.): 235000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#13 Postautor: ramzi31 » sobota, 7 września 2019, 23:02

Witam.
W czwartek chwila prawdy.

Mam już wałek pomocniczy półosi prawej - całą półoś prawą od Diesla oraz komplet śrub.

Sprawdzimy czy półoś od Diesla podejdzie do benzyny.
Wstępnie ładnie wchodzi i do piasty i nakrętka też pasuje.

Pozdrawiam

ramzi31
moja ranga
moja ranga
Posty: 143
Rejestracja: wtorek, 29 marca 2016, 14:20
Skąd jesteś: Siedlce
Silnik: 2.4 i (174KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2011
Kolor: Biały
Przebieg (km.): 235000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#14 Postautor: ramzi31 » niedziela, 15 września 2019, 13:41

Wałek pomocniczy zamontowany - bez problemu - ten z Dubaju. Wygląda identycznie jak wyjęty z autka.

Półoś od Diesla weszła bez problemu - żadnych luzów czy problemów.

Przegub Diesla ma trochę większy przegub wewnętrzny - ale wejście na wałem pomocniczy - pośredni jest takie same jak w benzynie.
Musiałem tylko dokupić nakrętkę na zawleczkę do półosi bo benzyna ma zaklepywaną.

Zrobiony 1000 km - wszystko ok.

Zrobiłem to czytając stronę poniżej - ze względu na zaporową cenę półosi do benzyny w Serwisie oraz brak w używce w idealnym stanie.
Użytkownik na allegro miał nową oryginalną półoś od Diesla za 500 zł więc myślę sprawdzimy i o dziwo działa i jest super.

https://shop.korea-motors.com/mobis-new ... 8.00-.html

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5754
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 224400
Has thanked: 135 times
Been thanked: 105 times
Kontaktowanie:

Re: Półosie?PILNE

#15 Postautor: Marek » niedziela, 15 września 2019, 13:53

Zaryzykowałeś , ale na szczęście się udało . Może napisz jaki dokładnie , Twój jest 2.4 z 2011 a ten drugi z Diesla ? I co z tą nakrętką , czy różni się gwintem czy tylko sposobem zabezpieczenia ?


Wróć do „Układ napędowy i skrzynie biegów Sorento II”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość