Obrazek


Obrazek

Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

Naprawa, regulacja, usterki, porady, spostrzeżenia. Również układ chłodzenia i wydechowy

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
beni
coś umiem
coś umiem
Posty: 732
Rejestracja: piątek, 7 sierpnia 2015, 19:28
Has thanked: 2 times
Been thanked: 44 times

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#16 Postautor: beni » piątek, 2 lutego 2018, 06:56

:kwink:ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Andrzej
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 07:47
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2005
Kolor: niebieski
Przebieg (km.): 315000
Has thanked: 15 times
Been thanked: 62 times
Kontaktowanie:

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#17 Postautor: Andrzej » piątek, 2 lutego 2018, 07:10

No to ktoś pomyślał :hmm: .
Co tam jest ? Trzy czujniki ?
Moje Sorento
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

beni
coś umiem
coś umiem
Posty: 732
Rejestracja: piątek, 7 sierpnia 2015, 19:28
Has thanked: 2 times
Been thanked: 44 times

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#18 Postautor: beni » piątek, 2 lutego 2018, 07:19

Ciśnienie, temperatura i kontrolka, a zaczęło się od ciśnienia :kwink:

Awatar użytkownika
Andrzej
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 07:47
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2005
Kolor: niebieski
Przebieg (km.): 315000
Has thanked: 15 times
Been thanked: 62 times
Kontaktowanie:

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#19 Postautor: Andrzej » piątek, 2 lutego 2018, 07:23

Wydaje się proste :kwink:
Moje Sorento
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

pietiabo
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 33
Wiek: 42
Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2017, 18:11
Skąd jesteś: Warszawa Praga-Płd
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 250000
Inny Samochód: Fiat Scudo
Has thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#20 Postautor: pietiabo » piątek, 2 lutego 2018, 12:40

Możecie mi powiedzieć gdzie jest czujnik ciśnienia w 170 konnym 2.5 crdi w podstawie filtra go nie mogę namacać.
Jeśli jest w tym miejscu co w 140HP no to lipa nie zmieści się trochę mało miejsca obok idzie wydech i skrzynia trochę wystaje
Edit
No i jest tez lipa czujnik jest pod alternatorem w bloku mało miejsca

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3395
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 212400
Has thanked: 20 times
Been thanked: 33 times
Kontaktowanie:

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#21 Postautor: Marek » piątek, 2 lutego 2018, 15:48

JanCek pisze:Ciśnienie, temperatura i kontrolka, a zaczęło się od ciśnienia :kwink:



Po co tyle , dwa się dublują .

beni
coś umiem
coś umiem
Posty: 732
Rejestracja: piątek, 7 sierpnia 2015, 19:28
Has thanked: 2 times
Been thanked: 44 times

Re: Gdzie zamontować wskaznik cisnienia oleju

#22 Postautor: beni » piątek, 2 lutego 2018, 20:15

Górny jest podpięty do kontrolki ( tak przewody są wystarczająco długie) a dolny...poniżej 0,5 bara uruchamia brzęczyk.
Andrzej pisze:Wydaje się proste :kwink:

Proste jak drut :) w najprostszej wersji kupujesz śrubę i czujnik wykręcasz...wkręcasz , koniec....dalej już kabelkologia :kwink:
pietiabo pisze:Chciałem iść po prostej i zamontować coś takiego. Dookoła filtra jest dużo miejsca i by się jeszcze czujnik temperatury oleju zmieścił
Obrazek
Ale niestety nie ma gotowego pod kia ten od mitsu ma inną średnicę uszczelki

Są adaptery które pasują :kwink:
19421978vp.jpg
19421978vp.jpg (44.14 KiB) Przejrzano 163 razy
ale....jest jeden problem.... z biegiem czasu zaczyna się pocić na adapterze, trzeba to kontrolować..popuszcza się nakrętka montażowa(drgania silnika).
Od razu odpowiem....potwierdza to dwóch posiadaczy adapterów.
21410552ky.jpg
21410552ky.jpg (58.32 KiB) Przejrzano 163 razy

Możesz jeszcze wpiąć sie przy turbo przy użyciu tej samej śruby.... (co w przed lifcie do vacum)
o tu
16851539ts.jpg
16851539ts.jpg (68.37 KiB) Przejrzano 163 razy

i później( w "bezpiecznym" miejscu) z pomocą elastycznego przewodu albo stalowego zamontować sobie czujnik....
trzy przykłady...
16851541fh.jpg
16851541fh.jpg (90.47 KiB) Przejrzano 163 razy

16931173yj.jpg
16931173yj.jpg (36.4 KiB) Przejrzano 163 razy

Foto0349.jpg


Wróć do „Silniki wysokoprężne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Uriel78 i 1 gość