Obrazek


Obrazek


Obrazek

Słabe Ogrzewanie-Termostat?

Naprawa, regulacja, usterki, porady, spostrzeżenia. Również układ chłodzenia i wydechowy

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#31 Postautor: haxxa » niedziela, 27 sierpnia 2017, 15:12

Otóż tak, płyn cały spuszczony, rozpięte wszystkie węże wraz z tym od termostatu i nagrzewnicy . Termostat zdemontowany. Zalana woda demineralizowana wraz z dodatkiem i tak pochodził sobie z godzinkę. Następnie wszystko zlane, no ale ze oczywiście została przysłana nie ta pompa więc załozylem termostat i ponownie zalałem wodę demineralizowaną.Tak polatałem cały dzień, ogrzewanie nadal słabe. Wąż chłodnica - termostat ciepły czyli otworzył się. Na drugi dzień, walczę raz jeszcze zaopatrzyłem się dodatkowo w węże gumowe. Rozpiąłem nagrzewnice podłączyłem węże i wpuściłem wodę pod dużym ciśnieniem kolor wody brunatny, taka sama operacja z silnikiem. W związku z czekaniem na pompę, ponownie zalałem auto wodą. Zalewałem na uruchomionym silniku, obroty ustawiłem na około1000 i tak dolewałem. W aucie zaczęło robić się ciepło, czyli nagrzewnica puściła, weszło około 6l w chłodnice +do zbiorniczka poziom max. Auto uruchomione tak do osiągnięcia na desce temp. nagrzania. Nie stety więcej nie weszło, wąż chłodnica-termost. zimny. Postanowiłem polatać trochę po terenie ale nic to nie dało . temperatura w normie tj 1-2mm przed środkiem

Awatar użytkownika
Xors
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 480
Wiek: 33
Rejestracja: czwartek, 29 września 2016, 10:21
Skąd jesteś: Białystok
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Kolor: złoty
Przebieg (km.): 155
Inny Samochód: Grand Vitara, AudiTT
Twoje poprzednie Sorento: Sorento 2,4B+G
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#32 Postautor: Xors » poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 07:11

Mi też nie udało się zalać tyle płynu ile instrukcja podawała. No i trudno, znaczy wszystko nie ściekło lub nie do końca się odpowietrzyło. Trzeba pilnować poziomu płynu i tyle. Zima idzie, ciesz się z ciepła w samochodzie.

Awatar użytkownika
lookhash
moje konto
moje konto
Posty: 231
Wiek: 36
Rejestracja: poniedziałek, 1 października 2012, 21:39
Skąd jesteś: Gdańsk
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Srebrny
Przebieg (km.): 240000
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#33 Postautor: lookhash » poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 07:48

Ja miałem jakiś czas temu podobna sytuację - zaczęło słabo grzać w kabinie. Okazało się że ubyło płynu z obiegu chłodzenia i nagrzewnica była prawie sucha. W tym przypadku wystarczyło po prostu dolać chłodziwa. Ale mam pytanie odnośnie płukania układu. Co myślicie o wypłukaniu układu roztworem, który by rozpuścił ewentualnie zalegający kamień?? Chodzi mi np. o rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy w dużym stężeniu. Czy taki zabieg mógł by wywołać jakieś negatywne skutki??

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3138
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#34 Postautor: hunter » poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 08:19

Jeżeli układ chłodzenia był zalany glikolem - płynem do chłodnic ,to nie ma żadnego kamienia . W przypadku eksploatacji na wodzie co jest zabójstwem dla współczesnych układów chłodzenia pojawia się kamień kotłowy. Ewentualne zanieczyszczenia w układzie chłodzenia zalanym glikolem powstają na wskutek zbyt długiej eksploatacji na płynie bez jego okresowej wymiany, a spowodowane są rozpadem chemicznym i termicznym glikolu i dodatków w nim zawartych. Mieszanie płynów na bazie glikolu etylenowego i propylenowego powoduje zanieczyszczenia w układzie chłodzenia. Jeżeli chcesz przepłukać układ chłodzenia to użyj jakiś dedykowany środek znanej firmy i najważniejsze aby nie był agresywny w stosunku do aluminium i metali kolorowych.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#35 Postautor: haxxa » poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 09:16

U mnie ten zrobił robotę.
Załączniki
IMG_20170817_130619.png
IMG_20170817_130619.png (247.92 KiB) Przejrzano 532 razy

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#36 Postautor: haxxa » piątek, 27 października 2017, 09:14

Panowie, jak zabrać się za demontaż pompy wody. Garaż jest, narzędzia są jedynie brak klucza do wiskozy.

Awatar użytkownika
lopunia
możesz mi ufać
możesz mi ufać
Posty: 1082
Wiek: 41
Rejestracja: środa, 10 lipca 2013, 16:15
Skąd jesteś: Łódź
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2006
Kolor: Srebny
Przebieg (km.): 162000
Has thanked: 21 times
Been thanked: 8 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#37 Postautor: lopunia » piątek, 27 października 2017, 14:24

Nie bardzo rozumiem - jakiego klucza?
pozdrawiam
Piotrek


"Człowiek całe życie się uczy a głupi umiera"

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#38 Postautor: haxxa » piątek, 27 października 2017, 14:44

Hm, z Tym kluczem może wyskoczyłem za bardzo.Kiedyś znajomy wymieniał w aucie i tam miał klucz do odkręceniu wiskozy w sensie taki zestaw.
Jeżeli w Sorento nie jest nic wymyślnego do demontażu, tylko podstawowe klucze to dam sobie radę, tylko jak za to się wziąć.
Załączniki
IMG_20171027_144119.jpg
IMG_20171027_144119.jpg (40.87 KiB) Przejrzano 254 razy

Awatar użytkownika
alwo76
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 407
Rejestracja: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 18:01
Skąd jesteś: SRC
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2002
Kolor: Srebrny/Szary
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#39 Postautor: alwo76 » piątek, 27 października 2017, 15:50

Wisko jest przykręcone do pompy wody na cztery śruby. Klucz "10"

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#40 Postautor: haxxa » piątek, 27 października 2017, 15:54

Tak widzę ale za nic nie mogę tam wcisnąć łapy z kluczem. Z tego co widzę to muszę jakoś zdemontować osłonę chłodnicy/wiatraka ale i tak chyba jej nie wyciągnę przez wiatrak

Awatar użytkownika
alwo76
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 407
Rejestracja: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 18:01
Skąd jesteś: SRC
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2002
Kolor: Srebrny/Szary
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#41 Postautor: alwo76 » piątek, 27 października 2017, 16:04

Ja zdemontowałem górną osłonę wentylatora chłodnicy i przewody cieczy z jej górnej części. Osłona wychodzi wtedy bez problemu. No i zaczyna się zabawa z tymi śrukami od mocowania wisco. Jest ciasno ale da radę. Ja kupiłem sobie do tego taki płasko-oczkowy klucz z grzechotką za ok 25 złotych. Naprawdę ułatwia odkręcenie.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#42 Postautor: haxxa » piątek, 27 października 2017, 16:08

No mam właśnie oczkowy z grzechotką, tylko jak przyglądam się to górna część osłony mam razem z kołnierzem na wiatraku

Awatar użytkownika
alwo76
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 407
Rejestracja: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 18:01
Skąd jesteś: SRC
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2002
Kolor: Srebrny/Szary
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#43 Postautor: alwo76 » piątek, 27 października 2017, 17:19

Górna osłona jest przymocowana na dwie śruby do chłodnicy i na cztery śruby do dolnej osłony. Ja po wyjęciu tej osłony miałem na tyle dostępu,że udało się odkręcić wiskoze. Fakt ciasno ale dało rade,szczególnie po zakupieniu w/w klucza.
Po zdjęciu wentylatora uzyskujemy dostęp do pompy. Wystarczy zrzucić pasek wieloklinowy z napinacza i pompa jak na dłoni.
No chyba,że w polifcie coś zmienili :hmm:
Poniżej fotka pokazująca widok po wyjęciu górnej osłony i wentylatora( pasek wieloklinowy zmieniłem na nowy :) )
Załączniki
Studio_20171027_174926.jpg
Studio_20171027_174926.jpg (413.53 KiB) Przejrzano 199 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 27 października 2017, 17:51 przez alwo76, łącznie zmieniany 2 razy.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 157
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#44 Postautor: haxxa » piątek, 27 października 2017, 17:43

To chyba jest inaczej, ja nie muszę demontować węża górnego od chłodnicy. Widzę że śruby mocujące osłone mam po stronie akumulatora na jej boku i zobaczę czy od dołu też są

Awatar użytkownika
alwo76
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 407
Rejestracja: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 18:01
Skąd jesteś: SRC
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2002
Kolor: Srebrny/Szary
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#45 Postautor: alwo76 » piątek, 27 października 2017, 17:47

Coś pewnie jest na rzeczy bo zbiorniczek wyrównawczy w przedlifcie jest w innym miejscu.


Wróć do „Silniki wysokoprężne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Waldek82 i 3 gości