Obrazek


Obrazek


Obrazek

Słabe Ogrzewanie-Termostat?

Naprawa, regulacja, usterki, porady, spostrzeżenia. Również układ chłodzenia i wydechowy

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#16 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:08

Tak. Mam ogólnie klimatronik dwustrefowy tak że te z lewej i prawej strony przesuwają się. A dało by coś, jak pisałem ściągnięcie solniczka i ustawienie temp. ręcznie na prowadnocach?

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5717
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 7 times
Been thanked: 24 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#17 Postautor: vokal » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:25

A tak. Nie zauważyłem, że masz polifta.

sil_lok.jpg
sil_lok.jpg (38.26 KiB) Przejrzano 694 razy


Sprawdzenie klap możesz zrobić jak proponujesz. Przestawianie ręczne też powinno dawać efekty w temperaturze nawiewu.
Możesz też sprawdzić prawidłowość sterowania jak opisano w poniższym pliku.

Siłownik klapy temp - serwis.pdf
(79.61 KiB) Pobrany 54 razy
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#18 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 16:36

O dzięki, wstępnie sprawdzę ręcznie a sterownik pod miernik.
A co do sprawdzenia pompy, jeżeli jest to układ bez powrotu tylko cisnieniowy to czy też powinien po dodaniu gazu zassać płyn do chłodnicy razem z płynem ze zbiorniczka a na wolnych obrotach "oddać" go spowrotem
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sierpnia 2017, 20:26 przez haxxa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Xors
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 480
Wiek: 33
Rejestracja: czwartek, 29 września 2016, 10:21
Skąd jesteś: Białystok
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Kolor: złoty
Przebieg (km.): 155
Inny Samochód: Grand Vitara, AudiTT
Twoje poprzednie Sorento: Sorento 2,4B+G
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#19 Postautor: Xors » wtorek, 15 sierpnia 2017, 20:07

Miej 100% pewności, że pompa wody działa. Jeżeli już będziesz miał to spróbuj zalać płukanie do układów chłodzenia, zmienić płyn, przepłukać, ze dwa razy wodą cały układ. Można dorobić wężyki i pod ciśnieniem przepłukać samą nagrzewnicę. Ja z braku możliwości podania ciśnienia wody do nagrzewnicy, przedmuchałem ją sprężarka. Uwaga chlapie gorącym syfem, który później ciężko domyć jak zaschnie. U mnie pomogło. Symptomy miałem takie same, a i oba gorące weze nagrzewnicy świadczą o tym, że nie oddaje ciepła prawidłowo czyli jest zasyfiona.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#20 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 20:49

Czyli jedynym sprawdzenie pompy przy takim układzie chłodzenia jak jest po lifcie, jest zalanie chłodnicy na maxa i sprawdzenie czy zassa płyn...
A z przewodami od nagrzewnicy już walczyłem przy wymianie termostatu, za cholern nie chciały zejść z przewodów sztywnych. No ale fakt, nie zostaje mi nic innego jak sprawdzenie tego wszystkiego co opisujecie . Jedynie z płukaniem układu, mam dostęp do wody pod ciśnieniem, tylko że zimnej :/ A gdzie najlepiej zapodać wąż z wodą tak żeby przepchało cały układ?

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5717
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: WA/NOE
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 7 times
Been thanked: 24 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#21 Postautor: vokal » wtorek, 15 sierpnia 2017, 20:53

Poczekaj, bo czegoś nie kumam:
Po co ściągałeś węże z nagrzewnicy do wymiany termostatu?
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#22 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 20:57

Chodziło mi o spuszczenie całego starego płynu, bo coś mało mi go zleciało po odkręceniu kraniku, potem zdemontowałem termostat i wtedy zleciało z bloku jeszcze parę ltr ale też nie za wiele

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3724
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 212400
Has thanked: 27 times
Been thanked: 40 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#23 Postautor: Marek » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:00

Wymontował bym termostat żeby nie blokował i przepłucz samą chłodnicę , a później silnik . Jeżeli to pomoże to ok. Ja przy spuszczaniu płynu dmuchałem powietrzem , tylko delikatnie . Zeszło mi ponad siedem litrów.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#24 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:10

No właśnie dostęp do sprężarki jest marny, bardziej prawdopodobne było by władowanie węża z wodą. Jest sens dolania wcześniej czegoś do płukania układów przejechać do zagrzania silnika, zlać i przepłukać wodą?

Awatar użytkownika
Farmer1971
coś umiem
coś umiem
Posty: 745
Wiek: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 11:37
Skąd jesteś: Grabowo Kościerskie
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 230000
Inny Samochód: VW Polo 1,4
Twoje poprzednie Sorento: Srebrna 2.5 CRDi 2003r. 140KM, M/T
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#25 Postautor: Farmer1971 » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:21

Tylko nie próbuj płukać gorącego silnika zimną wodą :nono:

Awatar użytkownika
Xors
teraz jestem
teraz jestem
Posty: 480
Wiek: 33
Rejestracja: czwartek, 29 września 2016, 10:21
Skąd jesteś: Białystok
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2004
Kolor: złoty
Przebieg (km.): 155
Inny Samochód: Grand Vitara, AudiTT
Twoje poprzednie Sorento: Sorento 2,4B+G
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#26 Postautor: Xors » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:23

Jest sens. Jeśli masz czysty układ nic nie zobaczysz. Jeśli masz syf, to z pozornie przyzwoitego płynu wylecą gluty.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#27 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 21:28

Oj nie nie, poczekam aż silnik porządnie wystygnie. A w tym czasie spuszcze stary płyn i wykręce termostat,może też uda mi się ściągnąć przewody z nagrzewnicy.
A przed tym doleje jakiegoś "czyścika" do układu, może puścić jak nie jest drożny.
Jednak wymienię też pompę wody z takiego względu że zapewne nie była sprawdzana jak i wymieniana.

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#28 Postautor: haxxa » czwartek, 17 sierpnia 2017, 13:25

Trafiło mi się w ręce takie coś do płukania ukladu, podobno dobre. Najgorzej ściągnąć mi węże od nagrzewnicy, zdaje mi się że pójdą do wycięcia i wymiany. Ogólnie to na początek po zlaniu płynu z układu, chciał bym przepłukać samą nagrzewnice i chlodnice wodą pod cisnieniem,sprawdzić ile wody wejdzie w chłodnice, a potem podłączyć je w układ i zalać cały wodą destylowaną wraz z dodatkiem. Czekam jeszcze na nową pompę.
I teraz kwestia czy układ płukać na nowej pompie, myślę że tak wtedy będę miał pewność że powinna przetłoczyć całą wode(destylowana) z dodatkiem. Druga sprawa to czy płukać układ z zamontowanym termostatem, czy zdemontować go zalać układ mieszanką no i na jakiś czas uruchomić silnik,do lekkiego zagrzania się.
Załączniki
IMG_20170817_130619.png
IMG_20170817_130619.png (247.92 KiB) Przejrzano 630 razy

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3724
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 212400
Has thanked: 27 times
Been thanked: 40 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#29 Postautor: Marek » czwartek, 17 sierpnia 2017, 16:55

Przewody gumowe trzeba odkleić od króćca chodnicy , włóż pod przewód jakiś nieduży śrubokręt lub haczyk i podważ , albo jeżeli masz jakieś regulowane szczypce lub cęgi, to złap za przewód i spróbuj go przekręcić na króćcu .

haxxa
moje konto
moje konto
Posty: 162
Wiek: 36
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#30 Postautor: haxxa » czwartek, 17 sierpnia 2017, 19:33

Ok dzieki bardzo


Wróć do „Silniki wysokoprężne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość