Obrazek

Słabe Ogrzewanie-Termostat?

Naprawa, regulacja, usterki, porady, spostrzeżenia. Również układ chłodzenia i wydechowy

Moderatorzy: Admin, Moderator

Wiadomość
Autor
haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#1 Postautor: haxxa » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 18:15

Witam, występuje u mnie problem z ogrzewaniem. Przy rozgrzanym silniku dmucha lekko ciepłe i mam wrażenie że z prawej strony cieplejsze,nawet z kierunku na samą szybę czołową. Tematy przejrzałem no ale nie stety nie trafiłem na moją przypadłość. Sprawdziłem parę rzeczy które były opisywane na forum-węże od nagrzewnicy gorące, łopatki według mnie ruszają się w swoim "torze" tak jak ma to być,przy okazji wzrokowo sprawdziłem stan nagrzewnicy przez klapkę znajdująca się z lewej strony, brak zewnętrznych oznak uszkodzenia.Po dłuższej trasie lub nagrzaniu silnika dolny wąż ten który idzie od termostatu do chłodnicy zimny. Temperatura na zegarach około 1-2mm poniżej połowy i tak trzyma. Węże nie są napuchniete nic z tych rzeczy. Dziś wziąłem się za wymianę termostatu, zlałem stary płyn z kraniku w chłodnicy, dodatkowo zleciał też w miejscu odkręcenia termostatu. Też pościskałem węże. Założyłem termostat, uszczelkę i wszystko poskręcałem. Podczas zalewania płynu dodatkowo ściskałem przewody aby w miarę zniwelować bąble powietrza. No i lipa, zalałem jedynie 5l w chłodnice + między max a min w zbiorniczku. Przejechałem parę dziesiąt km silnik rozgrzany ale nic to nie dało nie ma możliwości już dolania płynu, dolny wąż nadal zimny,brak ogrzewania(dmucha letnie powietrze z prawej strony lekko cieplejsze) Może na forum ktoś wie jak rozwiązać lub miał podobny i poradził sobie z tym.

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3056
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 208000
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#2 Postautor: Marek » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 20:47

Sprawdzałeś chłodnicę czy jest rozgrzana na całej powierzchni ? I sprawdź czy masz obieg płynu .

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#3 Postautor: haxxa » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 20:54

Właśnie chłodnicy nie sprawdzałem, teraz sprawdziłem ale jedynie dałem radę wcisnąć dosłownie palce przez wiatrak od strony aku, szczerze to nie była nawet ciepła w porównaniu z gumowym wężem górnym który jest gorący. A obieg w jakim sensie,jak sprawdzić..

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3056
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 208000
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#4 Postautor: Marek » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 21:07

Czy pompa pompuje płyn , najłatwiej to obserwować w zbiorniczku wyrównawczym przy pracującym silniku .

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#5 Postautor: haxxa » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 21:22

Tylko ze ja mam auto z 2007 i jest już inny zbiorniczek w sensie z przewodem gumowym w najniższej części zbiorniczka, coś takiego-zdj. pożyczone z tematu jednego z forumowiczów
Załączniki
1d20ec132ee478db.jpg
1d20ec132ee478db.jpg (36.27 KiB) Przejrzano 697 razy

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3056
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 208000
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#6 Postautor: Marek » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 22:09

Nie zwróciłem uwagi , to gorzej , zbiorniczek nie jest przepływowy . Może być zapchana chłodnica , otwórz korek w chłodnicy i sprawdź czy po uruchomieniu silnika widać jak płyn przepływa , na wszelki wypadek wyciągnij trochę płynu . Powiedz czy usterka wystąpiła po jakiejś naprawie.
A może masz zapowietrzony układ .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 22:32 przez Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#7 Postautor: haxxa » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 22:29

Nie nic wcześniej nie robiłem, tzn związanego z układem chłodzenia. Ściskałem też przewody(górny, dolny i od nagrzewnicy) widać jak płyn podnosi się w chłodnicy.

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3056
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 208000
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#8 Postautor: Marek » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 22:44

Spróbuj zrobić jak pisałem wcześniej , odkręć korek i na wyższych obrotach płyn powinien obniżyć poziom i może będzie widać jak przepływa . Jeżeli nie to czeka Cię wyjęcie pompy i sprawdzenie chlodnicy .

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#9 Postautor: haxxa » poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 22:50

Tak zrobię, wyciągnę też trochę płynu może będzie lepiej widoczne. W czasie ściskania węży płyn jest w nich, tez w tym który jest chłodny.

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#10 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 11:15

No nie stety, chłodnica przy korku ma takie kolanko przy którym nic nie widać. Przejechałem około 35km,silnik rozgrzał się, węże - górny prawy chłodnicy gorący, dolny od termostatu zimny, przewody wlotowy /wylotowy od nagrzewnicy gorące. Cała droga z nawiewem na HI dmucha letnie, z prawej strony(pasażera) czuć lekko cieplejszy nadmuch w podszybiu jak i nadmuch na twarz. Góra chłodnicy w okolicach wejścia węża jak i wzdłuż pod plastikową osłoną jest ciepła, środek od strony aku jak zdołałem wcisnąć rękę jest zimniejszy, tak samo dół chłodnicy, jak naciskam te 4 węże to widać jak płyn w chłodnicy podnosi się. Temperatura jest w normie, mimo że zalalem tylko 5l chyba że w układzie jest jeszcze stary płyn

Awatar użytkownika
Marek
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3056
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 208000
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#11 Postautor: Marek » wtorek, 15 sierpnia 2017, 13:33

To może by uszkodzona pompa wody , nalej więcej płynu i sprawdź czy go wciąga do chłodnicy przy dodaniu gazu , ogrzewanie zostaw na później , jak nie ma obiegu płynu w silniku , to ogrzewania nie będzie .

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#12 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 14:17

Coś kojarzę że raczej go nie wciąga jak miałem za dużo, czyli też może być tak że nie chce przetłoczyć tych paru ltr. co wlałem i tym samym odpowietrzyć się...
Tylko temp. silnika jest cały czas w normie, nawet po jeździe w cięższych terenach

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5656
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: NOE/WA
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 1 time
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#13 Postautor: vokal » wtorek, 15 sierpnia 2017, 14:37

Jeżeli węże od nagrzewnicy masz gorące, to może po prostu masz problem z klapą regulującą kierunek nadmuchu przez albo poza nagrzewnicą :hmm:
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."

haxxa
moja ranga
moja ranga
Posty: 120
Wiek: 35
Rejestracja: czwartek, 8 grudnia 2016, 11:36
Skąd jesteś: Zach-Pom
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD
Rok: 2007
Kolor: Czarny-black
Przebieg (km.): 243000
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#14 Postautor: haxxa » wtorek, 15 sierpnia 2017, 14:43

Tzn. sprawdzałem już prowadnice, według mnie ładnie pracują mają jeszcze smar na sobie. Raczej dochodzą do końca ruchu, dalej nie mogę ich ręcznie przesunąć. Wszystkie inne łopatki chodzą jak należy-kirunki nadmuchu jedynie ciepłego nawiewu. Może odłączyć, zdemontować silniczek i spróbować ręcznie bez obciążenia.

Awatar użytkownika
vokal
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 5656
Rejestracja: poniedziałek, 22 marca 2010, 11:55
Skąd jesteś: NOE/WA
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: IndigoBlue/AlpinGrey
Inny Samochód: Jazz 1.4 LS '06
Has thanked: 1 time
Been thanked: 20 times
Kontaktowanie:

Re: Słabe Ogrzewanie-Termostat?

#15 Postautor: vokal » wtorek, 15 sierpnia 2017, 15:25

Tzn przy zmianach temperatury na panelu klapka od grzania (Mix Actuator) przesuwa się?
Siłownik i wyjście klapy znajduje się pod spodem konsoli środkowej od strony lewej stopy pasażera.
Obrazek
Obrazek
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."


Wróć do „Silniki wysokoprężne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość