Obrazek


Obrazek


Obrazek

fabryczne navi

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
anzelmtest
jestem
jestem
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 1 września 2015, 17:41
Skąd jesteś: Warszawa
Rok: 2015
Inny Samochód: GAZ 69AM
Kontaktowanie:

fabryczne navi

#1 Postautor: anzelmtest » niedziela, 9 października 2016, 00:29

witam
posiadam fabryczną navi (Sorento z 2015) jak na foto z poniższego linku:
https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1143&bih=478&q=sorento+navi&oq=sorento+navi&gs_l=img.3...2672.5399.0.6018.12.10.0.2.2.0.130.644.7j1.8.0....0...1ac.1.64.img..2.8.637...0j0i19k1j0i30i19k1j0i5i30i19k1j0i30k1j0i24k1.-DpQjBfauh4#hl=pl&tbm=isch&q=sorento+2015+navi&imgrc=JfEmvJESGOOLvM%3A

wydaje mi się że działa ona na androidzie. jak wsadziłem kartę do PC najpierw mam plik "HKMC_Navi.apk" (apk chyba świadczy o aplikacji na adro? ;) )
Obecnie mam mapę w wersji
- nawigacji: st4.eur.kmc.150204.68323
- mapy eur.07.48.65.001.001
mam 2 pytania :)
1) czy orientujecie się czy jest już nowsza wersja mapy??
2) czy da się (jak) zmienić fabryczne navi na automapę??

z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
hunter
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 3151
Rejestracja: piątek, 27 maja 2011, 00:37
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2011
Kolor: SILVER
Przebieg (km.): 154000
Inny Samochód: CITROEN
Twoje poprzednie Sorento: Była czarna 3,3V6 248 KM, lift na daystar + sprężyny by Stella
Has thanked: 8 times
Been thanked: 32 times
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#2 Postautor: hunter » niedziela, 9 października 2016, 09:10

Wg. Kia owners club : "Pliki APK są rodzajem archiwum, a konkretnie w formacie ZIP pakietów opartych na formacie JAR, z. Apk jak nazwa pliku rozszerzenia ."
Poczytaj o tym pliku na forach zagranicznych Kia.
"JO" - JESTEM Z TORUNIA

anzelmtest
jestem
jestem
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 1 września 2015, 17:41
Skąd jesteś: Warszawa
Rok: 2015
Inny Samochód: GAZ 69AM
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#3 Postautor: anzelmtest » niedziela, 9 października 2016, 21:50

hunter pisze:Wg. Kia owners club : "Pliki APK są rodzajem archiwum, a konkretnie w formacie ZIP pakietów opartych na formacie JAR, z. Apk jak nazwa pliku rozszerzenia ."
Poczytaj o tym pliku na forach zagranicznych Kia.


przeglądając plik na oryginalnej SD z KIA natrafiłem miedzy innymi na takie pliki
31_CubeR_forAndroid(2.3).ttf
30_CubeB_forAndroid(2.3)
tak więc czy na pewno to radio działa na win??
niestety nie znalazłem w necie instrukcji jak można zainstalować automapę w sorenciaku :(

Kader
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 45
Wiek: 34
Rejestracja: niedziela, 13 marca 2016, 09:50
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: RWD
Rok: 2018
Kolor: Gravity blue
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#4 Postautor: Kader » wtorek, 11 października 2016, 08:46

Wow nieźle kombinujecie ;) Na wstępie to najpierw proszę sprawdzić czy to jakoś nie narusza gwarancji bo jak namierzą to kaplica ;) A tak swoją drogą, czy to navi nie ma czasem raz w roku w ramach przeglądu darmowych aktualizacji? Czy to nie ta? Chociaż raz w roku aktualizować navi to raczej średnio fajnie, chyba. A tak swoją drogą, może ma ktoś to niestandardowe?

sesmil
jestem
jestem
Posty: 14
Wiek: 46
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 22:29
Skąd jesteś: warszawa
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2015
Przebieg (km.): 55000
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#5 Postautor: sesmil » czwartek, 13 października 2016, 17:42

ja kupiłem swoje auto w listopadzie 2015 i w lipcu przy przeglądzie po 30 tysiącach poprosiłem o wgranie nowej mapy bo już była. Zrobili to bez problemu, ale nie oznacza to że problemów nie ma ;-)
Po wgraniu troszkę się pokręciło w samym systemie. Prawdopodobnie wgrywają cały soft do radyjka ponieważ mam troszkę problemów z telefonem. Wcześniej raz pobrał książkę i tylko ręcznie aktualizowałem jak dodawałem nowe kontakty a teraz za każdym razem zaciąga. To nie problem. Większym problemem jest to że nie rozpoznaje jak jest wpisany numer z prefiksem kraju. Wyświetla wtedy sam nr telefonu podczas gdy ktoś dzwoni. Wcześniej nie miało to znaczenia. Taka mała wada ale da się z nią żyć.
Natomiast co do samej mapy to jakoś nie widzę większych problemów. Trzeba czasami jechać po swojemu i olać jej sugestie, ale tak jest też w automapie. Czasami nie ma wszystkich numerów ulic, ale i tak jest spoko w porównaniu do na przykład nissana. Tam za aktualizację mapy krzyczą sobie 6 stówek a sama nawigacja to tragedia, w kia jest poprawna.
Jak kupiłem samochód to przed wyjazdem na narty byłem w aso dopytać o nową mapę i chcieli VIN do sprawdzenia czy jest do tego modelu i nie było :-( . Pewnie jest to z tym jakoś skorelowane.

burzalka
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 66
Rejestracja: środa, 7 września 2016, 12:11
Skąd jesteś: Baranów
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2016
Kolor: Metal Stream
Przebieg (km.): 0
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#6 Postautor: burzalka » wtorek, 18 października 2016, 13:51

Kader pisze: A tak swoją drogą, może ma ktoś to niestandardowe?

Jeśli poprzez niestandardowe rozumiesz tą wersję rozszerzoną (8'', 3d, infinity) to ja mam właśnie taką.
Karty na razie nie wyciągałem, ale wygląd i działanie zdecydowanie sugeruje WIN a nie Andka.
Co do wersji map to mam EUR.08.41.44.705.001.1(D.B1) - nie wiem czy są one aktualne, ale na pewno nie ma na nich drogi która u mnie lokalnie jest od dwóch lat!

estor
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 25 września 2011, 19:19
Skąd jesteś: Wroclaw
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2010
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 82000
Inny Samochód: Tucson , A6
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#7 Postautor: estor » czwartek, 10 listopada 2016, 20:49

Z ciekawostek, dziś byłem na serwisie i wgrywali mi aktualizację. Ładniejsze czcionki oraz Wi-Fi! Mam teraz opcję połączenia z telefonem i to działa. Mam ikonę Wi-Fi, pokazuje mi pogodę tam gdzie jestem i też poi online. To na szybko zauważyłem. Ah i jakby szybciej wylicza trasę...

Przypominam o :rules: punkcie 1 regulaminu forum: Na forum piszemy po polsku. Niedopuszczalne jest pisanie bez polskich znaków ś,ć,ź,ą oraz bez przecinków i kropek. Tłumaczenie się , że mam iPhona , jestem dyslektykiem, czy piszę z piwnicy i mam ciemno nie skutkuje.

Awatar użytkownika
gomez953
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 1310
Rejestracja: wtorek, 1 lipca 2014, 22:34
Skąd jesteś: Opoczno - EOP
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: Rood i siwe na dole
Przebieg (km.): 167000
Twoje poprzednie Sorento: 2.4 EX 2003 Vialle niebieskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 49 times
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#8 Postautor: gomez953 » czwartek, 10 listopada 2016, 22:01

A ja zrozumiałem, ale jestem dyslektykiem... :roftl:
Sorki za OT :kwink:
Obrazek

estor
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 25 września 2011, 19:19
Skąd jesteś: Wroclaw
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD
Rok: 2010
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 82000
Inny Samochód: Tucson , A6
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#9 Postautor: estor » czwartek, 10 listopada 2016, 22:13

Jak się pisze na telefonie to tak jest... Czytałem to i zrozumiałem, może trzeba chcieć.
W skrócie
Ładniejsza czcionka i ikony.
Dodano Wi-Fi zakładkę pogoda i poi online.
Szybsze działanie.

Przede wszystkim Ty musisz stosować się do regulaminu forum, komuś nie musi CHCIEĆ się rozszyfrowywać Twojego bełkotu.
Przypominam o :rules: punkcie 1 regulaminu forum: Na forum piszemy po polsku. Niedopuszczalne jest pisanie bez polskich znaków ś,ć,ź,ą oraz bez przecinków i kropek. Tłumaczenie się , że mam iPhona , jestem dyslektykiem, czy piszę z piwnicy i mam ciemno nie skutkuje.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 listopada 2016, 13:46 przez estor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dudiwoy
jestem
jestem
Posty: 12
Wiek: 46
Rejestracja: sobota, 12 listopada 2016, 10:58
Skąd jesteś: Łódź
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2016
Kolor: Metal Stream
Przebieg (km.): 6000
Inny Samochód: Mazda 6 II FL
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#10 Postautor: dudiwoy » sobota, 12 listopada 2016, 11:11

Witam,
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Kijanki w wersji XL z Navi z CD. Czy ktoś z was posiada polską lub angielską instrukcję do tego urządzenia? Z plikiem książeczek dostałem coś o obsłudze systemu audio ale nie do tego modelu i nie ma tam nawet wzmianki o nawigacji. Jak się dodaje na trasie punkty VIA i ile ich można maksymalnie dodać? Czy komuś udało się ustalić trasę prze nową obwodnicę Łodzi A1? Mam ją na mapie ale navi uparcie odmawia wyznaczania przez nią trasy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
CRB
jestem
jestem
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 21:55
Skąd jesteś: Poznań
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2016
Kolor: biała perła
Przebieg (km.): 9500
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#11 Postautor: CRB » środa, 30 listopada 2016, 23:05

Witam ,

drugi (po przywitaniu się) post na forum. Mam sorento III wersja L z czerwca 2016 w którym jest navi + wi-fi. Włączając wi-fi, udostępniając "internet" z telefonu, navi pokazuje pogodę itd, wyznacza trasę i pokazuje utrudniania w postaci robót drogowych. Ale czy ktoś wie, czy navi mając dostęp do internetu wyszuka najszybszą drogę uwzględniając korki? Mnie to się nie udało. Patrząc co pokazuje navi i sprawdzając to w aplikacji w telefonie (np. naviexpert) wychodzi na to, że KIA nie bierze pod uwagę natężenia ruchów. Chyba, że nie umiem tego ustawić. Może ktoś, coś?

Kader
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 45
Wiek: 34
Rejestracja: niedziela, 13 marca 2016, 09:50
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: RWD
Rok: 2018
Kolor: Gravity blue
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#12 Postautor: Kader » środa, 28 grudnia 2016, 11:00

burzalka pisze:
Kader pisze: A tak swoją drogą, może ma ktoś to niestandardowe?

Jeśli poprzez niestandardowe rozumiesz tą wersję rozszerzoną (8'', 3d, infinity) to ja mam właśnie taką.
Karty na razie nie wyciągałem, ale wygląd i działanie zdecydowanie sugeruje WIN a nie Andka.
Co do wersji map to mam EUR.08.41.44.705.001.1(D.B1) - nie wiem czy są one aktualne, ale na pewno nie ma na nich drogi która u mnie lokalnie jest od dwóch lat!


To ja jeszcze zapytam. Widzę tu jakieś fajne opcje że można sparować ten system z telefonem jako, że teraz przynajmniej w fabrycznej navi jest opcja z Wifi rozumiem, że w tej rozszerzonej tym bardziej jest? No i czy nie ma problemów z parowaniem telefonów z Androidem :) Może to głupie pytania ale czasem różnie bywa. Lubię czasem pooglądać różne nowinki samochodowe i tam zawsze każdy ma sraj...pardon IPhone'a :)

Awatar użytkownika
Edgar
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 885
Wiek: 42
Rejestracja: czwartek, 21 stycznia 2016, 13:06
Skąd jesteś: Katowice
Silnik: nie mam
Skrzynia: nie dotyczy
Napęd: nie dotyczy
Rok: nie dotyczy
Twoje poprzednie Sorento: 2.0 CRDI Sorento 3, AT, AWD, 2016 - Wspaniały wóz !
Has thanked: 30 times
Been thanked: 25 times
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#13 Postautor: Edgar » środa, 28 grudnia 2016, 20:58

Źle rozumiesz. Rozszerzona nie ma wifi :idn: zaś jeśli chodzi o telefon z antkiem to żadnych ale to żadnych problemów .
Obrazek

enbepe
jestem
jestem
Posty: 16
Rejestracja: środa, 17 sierpnia 2016, 13:23
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2015
Kolor: imperial bronze
Przebieg (km.): 28140
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#14 Postautor: enbepe » czwartek, 29 grudnia 2016, 09:33

CRB pisze:Witam ,

drugi (po przywitaniu się) post na forum. Mam sorento III wersja L z czerwca 2016 w którym jest navi + wi-fi. Włączając wi-fi, udostępniając "internet" z telefonu, navi pokazuje pogodę itd, wyznacza trasę i pokazuje utrudniania w postaci robót drogowych. Ale czy ktoś wie, czy navi mając dostęp do internetu wyszuka najszybszą drogę uwzględniając korki? Mnie to się nie udało. Patrząc co pokazuje navi i sprawdzając to w aplikacji w telefonie (np. naviexpert) wychodzi na to, że KIA nie bierze pod uwagę natężenia ruchów. Chyba, że nie umiem tego ustawić. Może ktoś, coś?


U mnie wygląda to w ten sposób, że podczas jazdy informuje o korku i automatycznie wskazuje inną (mam nadzieję, że szybszą) trasę.

macmal2
jestem
jestem
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 20 września 2016, 22:21
Skąd jesteś: Toruń
Silnik: 2.2 CRDI (197KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2016
Kontaktowanie:

Re: fabryczne navi

#15 Postautor: macmal2 » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 16:16

Mam dokładnie to samo, widzi obwodnicę ale jechać po niej nie chce, na każdym zjeździe zrzucało mnie do Łodzi.


Wróć do „Car Audio, nawigacje fabryczne Sorento III”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość