AKTUALNOŚCI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Android Auto

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Bulik76
jestem
jestem
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 6 marca 2017, 11:28
Skąd jesteś: Kraków
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2015
Kolor: black pearl
Przebieg (km.): 20000
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Android Auto

#1 Postautor: Bulik76 » środa, 22 marca 2017, 18:48

Dziś wymieniono mi nawigację na nową LG 8" Infinity. Update soft'u i map z 26.09.2016. I prawdę mówiąc jestem rozczarowany. Owszem nowy soft pozwala połączyć navi z telefonem za pomocą funkcji android auto lub apple auto. Problem polega jednak na tym, że soft Android auto nie jest dostępny na terenie Polski. Szkoda bo TMP w Polsce nie działa a fajnie byłoby mieć informacje o korkach.

EDIT
Trochę poszperałem w necie i da się jednak zainstalować w telefonie Android Auto. Trzeba tylko ściągnąć plik .apk ze strony a nie z GooglePlay oraz zezwolić w ustawieniach na instalację niezweryfikowanego oprogramowania. Kabelkiem USB podłączamy do navi, uruchamiamy Android Auto i wszystko działa jak należy. Mapy Google, kontakty, pogoda i takie tam. Super


POKAŻ UWAGI MODERATORA

Bpack
jestem
jestem
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 21 marca 2017, 17:42
Skąd jesteś: Piotrkow Trybunalski
Rok: 2016
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja a trafic.

#2 Postautor: Bpack » czwartek, 23 marca 2017, 16:38

Tez tak u siebie podłączyłem. Ale zastanawia mnie jedno. Podczas jazdy z którego GPS będzie korzystał z GPS w telefonie czy gps w aucie. ???
No i telefon jest wtedy cegła wyświetla zielony ekran z logo androidauto. Można dzwonić odbierać korzystając z ekranu navi. Ale szukanie na przykład kontaktu do kogoś kto jest 250ty na liście w telefonie troch uciążliwe.

Wiec ta opcja to taka weekendowa. Jak prowadzę / jade samochodem dużo dzwonie . Pisze smsy. Sprawdzam maile. Oczywiście na postoju. Lub na stacji. :) ale przez navi tego nie zrobię. Bo android auto upraszcza telefon do okna w systemie miltimedialnym a słuchawka jest martwa Jedyne co ratuje sprawę to googlemaps i info o korkach chyba najlepsze przez Google.

Chyba ze da się to inaczej zrobić ale ja nie potrafiłem

Bulik76
jestem
jestem
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 6 marca 2017, 11:28
Skąd jesteś: Kraków
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2015
Kolor: black pearl
Przebieg (km.): 20000
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja a trafic.

#3 Postautor: Bulik76 » czwartek, 23 marca 2017, 18:49

Android Auto wykorzystuje tylko zasoby telefonu czyli GPS, kontakty, LTE itd. Navi jest tylko zewnętrznym wyświetlaczem. A szkoda. Podczas wyświetlania Goggle Maps wskazówki na prędkościomierzu też nie dziłają. Nawet kompas nie działa. Osobiście wolałbym jakby LG tak soft napisało aby telefon udostępniał Internet wbudowanej mapie. Tak aby info o korkach było w mapach KIA. Nadmienię, że Android Auto dopiero się rodzi. Chocby to, ze w Polsce teoretycznie jest niedostępne chociaż bardzo dobrze spolszczony, i prawidłowo rozpoznaje mowę w przeciwieństwie do rozpoznawania mowy KIA. Uproszczenie interfejsu Android Auto ma przede wszystkim na celu zminimalizowanie odwracania uwagi kierowcy. Nadmiar informacji jest dezinformacją.

Bpack
jestem
jestem
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 21 marca 2017, 17:42
Skąd jesteś: Piotrkow Trybunalski
Rok: 2016
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja a trafic.

#4 Postautor: Bpack » czwartek, 23 marca 2017, 22:09

dokładnie,
spolszczenie działa bardzo dobrze, rozpoznawanie mowy również,
zresztą uruchamiane jest wtedy z przycisku na kole kierownicy
po podaniu komendy
"ok google, prowadź do najbliższej stacji"
bez problemu mnie do niej znawigowało

rozumiem zasadę działania ze ma nie rozpraszać kierowcy , niemniej uciążliwe jest iż telefon jako słuchawka przestaje wtedy na cokolwiek reagować i można wykonywać działania tylko przewidziane przez twórców aplikacji android auto .
lub po prostu wrócić do nawigacji kia

bardziej martwi mnie to ze nie da się uruchomić udostępniania informacji o ruchu drogowym , lub po prostu internetu dla systemu Kia, o ile z zwykłej nawigacji , ktoś wspominał że to działa - tak w wersji plus z infiniti nie znalazłem tej opcji

czy ma ktos pojęcie o planowanej aktualizacji do tego poziomu, czy to możliwe ?
za dopłatę 6tys spodziewałbym się lepszych parametrów , a nie okrojonych w stosunku do standardu '


wpisałeś ze działa pogoda, co masz na myśli ? aplikacja pogody na android auto, czy tez pojawiła się jakaś aplikacja w systemie Kia ?


POKAŻ UWAGI MODERATORA

Awatar użytkownika
Edgar
możesz mi ufać
możesz mi ufać
Posty: 1010
Wiek: 99
Rejestracja: czwartek, 21 stycznia 2016, 13:06
Skąd jesteś: Ś
Wersja Kia Sorento: nie posiadam
Silnik: zbłądziłem - mam inny pojazd
Has thanked: 75 times
Been thanked: 61 times
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja a trafic.

#5 Postautor: Edgar » piątek, 24 marca 2017, 07:41

Podczas polaczenia z AA, naciskając kombinację klawiszy w telefonie: lewy□□ 》środek = wchodzisz do wszystkiego co ma telefon ale działanie funkcji odbywa się już tylko w telefonie.
Jednak wydaje mi się, że nie jest to dyskusja w odpowiednim temacie. Proszę moderatora o przeniesienie do tematu Android Auto.

Bpack
jestem
jestem
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 21 marca 2017, 17:42
Skąd jesteś: Piotrkow Trybunalski
Rok: 2016
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#6 Postautor: Bpack » poniedziałek, 27 marca 2017, 17:13

Dzięki , faktycznie ta metoda działa znakomicie.
W efekcie działa android auto czyli Google maps i korki (traffic) oraz można użyć w normalny sposób telefonu.
Szkoda wprawdzie iż nie rozwiązali tego inaczej, choćby karta sim, którą trzeba byłoby samemu opłacić i sprawa zalatwiona, ale takie rozwiązanie również mnie satysfakacjonuje..

POKAŻ UWAGI MODERATORA

Bulik76
jestem
jestem
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 6 marca 2017, 11:28
Skąd jesteś: Kraków
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2015
Kolor: black pearl
Przebieg (km.): 20000
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#7 Postautor: Bulik76 » wtorek, 28 marca 2017, 19:00

Wczoraj ukazała się nowa wersja Android Auto.
Do pobrania z:
http://www.apkmirror.com/apk/google-inc ... -download/

burzalka
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 74
Rejestracja: środa, 7 września 2016, 12:11
Skąd jesteś: Baranów
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2016
Kolor: Metal Stream
Przebieg (km.): 0
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#8 Postautor: burzalka » wtorek, 18 kwietnia 2017, 21:17

Ja mam pytanie do osób które używają już w Sorento AndroidAuto - jak rozumiem telefon wisi na kablu, pomyślałem więc że fajnie było by mieć jakiś telefon tylko do samochodu - służył by jedynie jako baza AndroidAuto. Pytanie tylko czy pomimo połączenia jednego telefonu kablem z systemem KIA, da się sparować drugi z telefonów do rozmów przez BT - tzn. do prowadzenia rozmów używał bym dotychczasowego telefonu, a do AndroidAuto drugiego, podłączonego na stałe w aucie. Czy to jest możliwe?

PiotrS
jestem
jestem
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 23 lutego 2017, 14:43
Skąd jesteś: Gdynia
Silnik: 2.2 CRDI (197KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2015
Kolor: White Pearl
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#9 Postautor: PiotrS » piątek, 21 kwietnia 2017, 09:13

Byłem dziś w ASO w Sopocie i jedyne co mają to update map do nawigacji INFINITY, czyżby nie wszystkie ASO miały u siebie poprawny soft, gdzie update'owaliście swoje Navi?

Awatar użytkownika
dudiwoy
jestem
jestem
Posty: 12
Wiek: 47
Rejestracja: sobota, 12 listopada 2016, 10:58
Skąd jesteś: Łódź
Silnik: 2.0 CRDi (182KM) Sorento3
Skrzynia: A/T
Napęd: AWD
Rok: 2016
Kolor: Metal Stream
Przebieg (km.): 6000
Inny Samochód: Mazda 6 II FL
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#10 Postautor: dudiwoy » piątek, 21 kwietnia 2017, 18:10

Chyba się nie da 2 naraz. Jak podłączyłem jeden tel. kablem to drugi co wisiał na BT sie rozparował i rozmowy już szły na słuchawkę.

Kader
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 56
Wiek: 35
Rejestracja: niedziela, 13 marca 2016, 09:50
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: RWD
Rok: 2018
Kolor: Gravity blue
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#11 Postautor: Kader » niedziela, 18 sierpnia 2019, 20:31

Cześć wszystkim

Nieco odświeżę temat, żeby nie zakładać, ale pomyślałem, że do Was napiszę bo zaraz mnie jasny szlag trafi. Generalnie zainstalowałem najnowsze android Auto z apk mirror bo Bóg jeden raczy wiedzieć dlaczego nie ma tej aplikacji w polskim sklepie Play. Otóż sytuacja wygląda tak. Kiedy próbuję użyć funkcji głosowej, to ciągle dostaję po uszach jakimś durnym tekstem w stylu. Gdy to będzie bezpieczne kliknij powiadomienie....to ja się pytam? JAKIE DO JASNEJ ANIELKI POWIADOENIENIE? Ja już wszystko włączałem, wyłączałem, uprawnienia, kasowanie pamięci podręcznej i inne cuda wianki. Kiedy rozwijam belkę gdzie normalnie są powiadomienia to tam nic nie ma! Nawet przejrzałem fora zagraniczne i nic z tego mi nie pomogło. Miałem kiedyś starą wersję tego czegoś (i po co ja chciałem nową? od takie zawodowe zboczenie, żeby raczej aktualizować aplikacje..) i wszystko działało. Po aktualizacji jakby to powiedział klasyk ch..d.. i kamieni..no wiecie czego. Czy ktoś miał podobny problem i zechce się podzielić rozwiązaniem? Dodam może, że mam telefon marki Huawei jeśli to coś pomoże. Dzięki.

komtur
jestem
jestem
Posty: 6
Wiek: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 listopada 2018, 06:50
Skąd jesteś: Gdańsk
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento III
Silnik: 2.2 CRDI (197KM) Sorento3
Skrzynia: Automatyczna
Napęd: AWD
Rok: 2019
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 6600
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Android Auto

#12 Postautor: komtur » poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 12:26

PiotrS pisze:...gdzie update'owaliście swoje Navi?


W domu, w garażu :)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Kader
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 56
Wiek: 35
Rejestracja: niedziela, 13 marca 2016, 09:50
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.2 CRDi (197KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: RWD
Rok: 2018
Kolor: Gravity blue
Kontaktowanie:

Re: Android Auto

#13 Postautor: Kader » piątek, 6 września 2019, 07:04

Odpowiadając na swój własny post, moze się komuś przyda. Na wstępie dopiero teraz odpowiadam bo niestety z braku czasu nie mogłem, a potem zapomniałem :(

Odnośnie android auto i tego dziwnego zachowania to historia dość ciekawa. Nie mogłem długo tego zwalczyć, aż w końcu klikają to i owo pełen frustracji powiedziałem w mało politycznych słowach "Ty tępy drągu dlaczego nie chcesz mi pokazać tego powiadomienia i możesz wyjść gwałtownie z tym swoim komunikatem o powiadomieniu". I nagle zaczęło działać :confused: :hmm: Tak czy siak jeśli ktoś miał coś takiego to przyznam szczerze, do końca nie wiem co zrobiłem ale:

1. Warto chyba zainstalować asystenta google. Tak wiem, jest na pokładzie większości telefonów ale mi się jakoś udało
2. Na swoim koncie włączyć i wyłączyć ponownie możliwość nagrywania głosowego, to się chyba nazywa synchronizacja głosowa? - Swoją drogą jak do tego doszedłem to zobaczyłem na google'u nagrania wszystkich swoich komend :| Bez tego nie powiecie w nawigacji gdzie chcecie jechać
3. Jak to zrobicie to jeszcze zresetujcie ustawienia Android auto w aplikacjach, wyczyśćcie wszelkie dane i niestety zgadzajcie się na wszystko jak to ma działać jak powinno.

Tyle pamiętam co tam dłubałem, a walki były ciężkie. Nie chciałem zostawić swojego problemu bez odpowiedzi :)


Wróć do „Pytania i odpowiedzi Sorento III”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron