Coś na ząb

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Coś na ząb

#1 Postautor: Piotr » środa, 30 listopada 2011, 19:02

obsługa wędzarni jest banalnie prosta :)
jeśli może nie udać się wyprodukowanie doskonałej wędliny to na pewno nie przez wędzenie
ja właściwie korzystam tylko z opisów ze strony : http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1141&Itemid=4
wszyscy dotychczas częstowali bardzo chwalili sobie smak :) :)

-- 01 gru 2011, 10:12 --

ciąg dalszy prezentacji
Załączniki
pierwś karczaka i golonka z indyka z warzywami - szynkowar.JPG
wyroby z szynkowara
degustacja.JPG
degustacja
i rano po rozkrojeniu.JPG
degustacja
wyroby w trakcie wędzenia.JPG
wędlinki w trakcie wędzenia
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
Admin
Główny
Główny
Posty: 8992
Rejestracja: środa, 3 marca 2010, 23:22
Skąd jesteś: Warszawa
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: Niebieski
Twoje poprzednie Sorento: 2.5 CRDI (140KM) 2003EX M/T Złoty
Has thanked: 2 times
Been thanked: 48 times
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#2 Postautor: Admin » sobota, 3 grudnia 2011, 10:59

Na potrzeby forum ( wbrew własnej woli ) znowu musiałem rzucić odchudzanie ;) aby przetestować wyroby Piotra

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cóż mogę powiedzieć :

PYSZNE :32

Moja córka niejadek była zachwycona , musiałem jej wyrywać wędlinę z rąk .
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2003r. złoty, manual Obrazek
Kia Sorento EX 2.5 CRDI 2005r. niebieski, automat tiptronic Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#3 Postautor: Piotr » sobota, 3 grudnia 2011, 13:08

Admin pisze:Na potrzeby forum ( wbrew własnej woli ) znowu musiałem rzucić odchudzanie ;) aby przetestować wyroby Piotra


Jak widać dostałeś szyneczkę bez tłuszczyku więc myślę że odchudzanie nie jest zagrożone. :)
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
gallardo
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 896
Wiek: 48
Rejestracja: sobota, 3 kwietnia 2010, 15:47
Skąd jesteś: Mezowo
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2009
Kolor: bordoux
Przebieg (km.): 230000
Twoje poprzednie Sorento: ...piękne, szybkie, niezawodne
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#4 Postautor: gallardo » sobota, 3 grudnia 2011, 17:25

Ło jezuu i jak tu schudnąć.....już sobie wyobrażam ten aromacik,ten tłuszczyk po paluszkach spływający,włókna delikatnego mięska rozpływające się na podniebieniu.......spadajcie z takimi tematami!!!!!!!
Extremalny liberalizm stylem życia.

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#5 Postautor: adamz » piątek, 16 marca 2012, 20:49

Sezon wędzarniczy rozpoczęty. Chyba jako drugi dołaczyłem do forumowego klubu wędzarzy. Dzięki Piotrze za pomysł. :22
Dzisiaj odbyło się pierwsze wędzenie. Na otwarcie co prawda tylko sery na szybko, które wyszły super, jak mi zrelacjonował
Misiek . Ja niestety nie brałem w tym udziału ponieważ teraz pracuje. :28 Jeżeli ktoś ma ochtę dołączyć do klubu wędzrników to polecam firmę Borniak. Pełny profesjonalizm.
Obrazek
Zdjęcie jest słabej jakości bo robione telefonem.
Piotr jeszcze raz :22
Wszystkiego. Naj.Pozdro.

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#6 Postautor: Piotr » piątek, 16 marca 2012, 21:17

:04 Gęba mi się cieszy bardzo :04
Widzę że nabyliście mniejszy model - taki jaśniutki w środku, widać że nówka. Mój już trochę okopcony.
Właśnie na jutro szykują się pierwsi i udka z kurczęcia do wędzenia.
Z doświadczenia już wiem że nie ma co próbować wędzenia ryb na zwykłych wieszakach. Gdybyście potrzebowali mam obcykane fajne zawieszki :03
Adaś, Misiek - gdybym mógł służyć jakąś pomocą to walcie śmiało :D

napiszcie co to za sery się wędzą - wygląda jak twaróg :11
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#7 Postautor: adamz » piątek, 16 marca 2012, 21:42

:31 Ja kupiłem tą mniejszą SW-70 ponieważ na własne potrzeby to nam wystarczy. Ano zgadłeś Piotrze Misiek na pierwszy ogień wędził twaróg. Z tego co mówiła to jest super. Ja niestety wracam dopiero po świętach . ale jak wrócę to porobię troche wynalazków do jedzenia. :12 . Dzięki za chęć pomocy na pewno jeżeli takowa będzie potrzebna to sie zwrócę, ponieważ jesteś już starym praktykiem. :31
Wszystkiego. Naj.Pozdro.

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#8 Postautor: Piotr » piątek, 16 marca 2012, 21:48

rozumiem że twarożek własnego wyrobu ?? :11
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#9 Postautor: adamz » piątek, 16 marca 2012, 21:54

Nie normalny kupiony w ekologicznym sklepie .Tylko własnoręcznie uwędzony. :)
Wszystkiego. Naj.Pozdro.

marqus
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 42
Wiek: 51
Rejestracja: niedziela, 4 kwietnia 2010, 22:46
Skąd jesteś: szczecin
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 239000
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#10 Postautor: marqus » piątek, 16 marca 2012, 23:00

Pozazdrościć nie wiem mi się zawsze marzyła z klinkieru lub kamienia polnego razem z grillem ,ale wywodzę się ze starych wiejskich przepisów i wędzenia w beczce - mój Ojciec wędził, jak o tym pisze czuje się jak Gessler hehehe.
Zazdroszczę wam tych smakowitości mam nadzieje że u mnie ruszy to na wiosnę, tylko nie wiem czy beczka nie odda tego smaku lepszego i gałązki pościnane na jesień z drzew owocowych, a mam tego dużo bo miało być na to przeznaczone.

Awatar użytkownika
Wojtas_vic
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3757
Wiek: 52
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2010, 06:22
Skąd jesteś: Koszalin
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2008
Kolor: Czarna Perła
Przebieg (km.): 225000
Twoje poprzednie Sorento: 2,5 CRDI 2005 A/T
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#11 Postautor: Wojtas_vic » sobota, 17 marca 2012, 06:34

Ja też jestem zwolennikiem tradycyjnego wędzenia, co prawda swojej wędzarni jeszcze nie mam, ale kumpel kilka działek obok ma murowaną. Piwko spożyte w dymku wędzarniczym...bezcenne :D
Obrazek

Awatar użytkownika
adamz
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 787
Wiek: 73
Rejestracja: czwartek, 4 marca 2010, 22:07
Skąd jesteś: Świnoujście
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2004
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 187000
Has thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#12 Postautor: adamz » sobota, 17 marca 2012, 17:08

Wojtas trzeba iść z postępem (tak samo można tradycyjnie palić ,,wąglem,, w piecu , i co Ty byś robił :25 ) a dym i tak musi być do wędzenia . Poza tym to jest lepsza kontrola nad temperaturami i więcej czsu na tradycyjne co nieco. :23 w trakcie. :03
Wszystkiego. Naj.Pozdro.

Awatar użytkownika
Wojtas_vic
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 3757
Wiek: 52
Rejestracja: wtorek, 18 maja 2010, 06:22
Skąd jesteś: Koszalin
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2008
Kolor: Czarna Perła
Przebieg (km.): 225000
Twoje poprzednie Sorento: 2,5 CRDI 2005 A/T
Kontaktowanie:

Re: Dla Smakosza i smakoszy

#13 Postautor: Wojtas_vic » sobota, 17 marca 2012, 19:06

Obrazek... a ja i tak wolę napalić w tradycyjnej wędzarni...
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#14 Postautor: Piotr » niedziela, 13 maja 2012, 16:08

Po kursie masarniczym przyszedł czas na wykonanie pierwszej własnej kiełbasy.
Z posiadanego mięska wykonałem coś co miało być kiełbasą krakowską. Ponieważ mięsiwo było bardzo chude efekt był bardziej podobny do kiełbasy szynkowej.

Obrazek
apetyt rośnie w miarę wędzenia

Awatar użytkownika
Joanka
możesz mi ufać
możesz mi ufać
Posty: 1137
Rejestracja: wtorek, 7 czerwca 2011, 21:32
Skąd jesteś: Warszawa
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: złoty
Kontaktowanie:

Re: Coś na ząb

#15 Postautor: Joanka » niedziela, 13 maja 2012, 16:55

Piotr :oklaski myślę, że zdecydowanie powinieneś zmienić branżę swojej firmy ;)
Joanka


Wróć do „KUCHNIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości