Bigos

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 11345
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 268000
Has thanked: 255 times
Been thanked: 352 times
Kontaktowanie:

Bigos

#1 Postautor: Marek » niedziela, 20 listopada 2016, 13:49

Nie wiem czemu , naszła mnie ochota na bigos a instynktu należy się słuchać. :) Mam prośbę o przepis , tylko nie taki że wrzucamy wszystko , ale taki z tradycjami rodzinny . Kapustę kiszoną mam . :)

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 11345
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 268000
Has thanked: 255 times
Been thanked: 352 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#2 Postautor: Marek » niedziela, 20 listopada 2016, 14:20

Własnie , też tak robiłem , co było pod ręką . Były bardzo dobre ale każdy inny , teraz chcę żeby były powtarzalne .

Awatar użytkownika
Farmer1971
możesz mi ufać
możesz mi ufać
Posty: 1037
Wiek: 52
Rejestracja: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 11:37
Skąd jesteś: Grabowo Kościerskie
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 300000
Inny Samochód: VW Polo 1,4
Twoje poprzednie Sorento: Srebrna 2.5 CRDi 2003r. 140KM, M/T
Has thanked: 11 times
Been thanked: 107 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#3 Postautor: Farmer1971 » niedziela, 20 listopada 2016, 15:37

Nie ma takiej opcji :lol: . Choćby ze względu na to, że każda kiszona kapusta jest inna.
Kia Sorento 3.3V6, automat tiptronic, 2007r. Obrazek

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 11345
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 268000
Has thanked: 255 times
Been thanked: 352 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#4 Postautor: Marek » niedziela, 20 listopada 2016, 15:59

A nie właśnie :) , mam zawsze z tego samego źródła , robiona w ten sam sposób , ha . :)

Awatar użytkownika
mariush
moja ranga
moja ranga
Posty: 106
Wiek: 48
Rejestracja: niedziela, 4 września 2016, 16:47
Skąd jesteś: Pruszcz Gdański
Silnik: 3.3 V6 (248)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2008
Kolor: black
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#5 Postautor: mariush » niedziela, 20 listopada 2016, 17:43

Marek pisze: też tak robiłem , co było pod ręką .

To jest tzw potrawa "na winie",co się nawinie to do gara :roftl:

Awatar użytkownika
Marek
ASSISTANCE
ASSISTANCE
Posty: 11345
Rejestracja: sobota, 19 października 2013, 11:04
Skąd jesteś: Warszawa-Rakowiec
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento I
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 268000
Has thanked: 255 times
Been thanked: 352 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#6 Postautor: Marek » niedziela, 20 listopada 2016, 19:29

Beata pisze:Ale każdego roku kapusta może być inna - inna zawartość wody, minerałów itp. :kwink:




Pewnie , inna ilość , potasu , sodu , witaminy b i c oraz obgryziona jeszcze przez innego zająca . :lol:

Awatar użytkownika
miro
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 2461
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 20 maja 2014, 09:23
Skąd jesteś: Bestwina
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: A/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2003
Kolor: Srebro
Przebieg (km.): 200000
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#7 Postautor: miro » niedziela, 20 listopada 2016, 19:31

Bigos przyrządzam z kapusty kiszonej przez mamę, więc baza jest bardzo dobra.
Kapustę kroję, zalewam przegotowaną wodą i lekko gotuję jakieś 15-20 minut, dodając:
- pieprz czarny mielony
- angielskie ziele
- liść laurowy
- majeranek
- czosnek świeży pokrojony wg uznania
- kminek
- paprykę słodką wędzoną
- wegeta lub sól
- maga

Następnie podsmażam na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek kawałki mięsa (jeśli mam).
Na koniec podsmażania dodaję cebulę i podsmażone mięso wrzucam do kapusty.
Na patelnię wlewam trochę wrzątku, aby to co się przysmażyło wydrapać i również wlać do kapusty.

Prawie już bigos można dodatkowo wzbogacić pokrojonymi grzybami namoczonymi wcześniej we wrzątku.
Kto lubi może dodać parę ziaren jałowca, który nada bigosowi ciekawy smak.
Są też wersje bigosu ze śliwkami wędzonymi, ale mi jakoś nie przypadło to do gustu.

Na prawie sam koniec dodaję do bigosu koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiam do smaku.

Bigos przyrządzam przeważnie wieczorem, żeby przez noc "doszedł" a smaki dodanych składników wzajemnie się wymieszały.

Awatar użytkownika
dream65
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1968
Rejestracja: piątek, 26 lutego 2016, 22:11
Skąd jesteś: Leszno
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: czarny
Przebieg (km.): 240000
Inny Samochód: Mondeo v6
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#8 Postautor: dream65 » niedziela, 20 listopada 2016, 20:04

Bigos u każdego będzie inny, chociażby z tych powodów, o których pisano powyżej. U mnie - ze względu na próbę uzyskania powtarzalności smaku - zawsze jest stały zestaw składników, są to: kiełbasa jałowcowa podsmażana i kilka ziaren jałowca, suszone śliwki, ale tylko polskie węgierki (żadne kalifornijskie, bo są słodkawe), poza tym obowiązkowo grzyby (niewiele, porządna garść), no i oczywiście przecier pomidorowy; reszta składników zależy od fantazji kucharza.

Awatar użytkownika
krzysiek ardie
ma VIN w małym palcu
ma VIN w małym palcu
Posty: 7225
Wiek: 58
Rejestracja: sobota, 19 czerwca 2010, 10:39
Skąd jesteś: Opole
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: srebrny
Przebieg (km.): 159000
Inny Samochód: Daewoo Matiz
Has thanked: 474 times
Been thanked: 331 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#9 Postautor: krzysiek ardie » niedziela, 20 listopada 2016, 20:11

Ja jeszcze dodaję pół butelki czerwonego wina wytrawnego :)
uczestnik SDA :) Obrazek
"Kup Inne Auto" cyt. Sztaba

Awatar użytkownika
cezio77
możesz mi ufać
możesz mi ufać
Posty: 1111
Wiek: 46
Rejestracja: sobota, 27 września 2014, 11:42
Skąd jesteś: Ostróda
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2007
Kolor: Czarny
Przebieg (km.): 190000
Inny Samochód: Nissan Micra
Has thanked: 45 times
Been thanked: 24 times

Re: Bigos

#10 Postautor: cezio77 » niedziela, 20 listopada 2016, 20:25

Pół wina to stanowczo za dużo.
Ja daję szklaneczkę a reszta ląduje w przełyku :kwink:
P.S. Śliwki wędzone obowiązkowo.
"Głupiec myśli, że ma dość rozumu; mędrzec wie, jak wiele mu brakuje".

Awatar użytkownika
PABLOTECH
dobry jak...
dobry jak...
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek, 6 października 2014, 21:22
Skąd jesteś: Warszawa SKOROSZE
Wersja Kia Sorento: Kia Sorento II
Silnik: 3.5 V6 (280KM)LPG
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: AWD
Rok: 2012
Kolor: STM
Przebieg (km.): 133570
Inny Samochód: Był Cee'd SW'10 CRDi
Has thanked: 66 times
Been thanked: 186 times
Kontaktowanie:

Re: Bigos

#11 Postautor: PABLOTECH » niedziela, 20 listopada 2016, 21:16

Wg mnie poza dobrą recepturą dużą rolę odgrywa czas. Po przygotowaniu do spożycia powinien odstać tak co najmniej z tydzień w chłodnym miejscu. Mi osobiście najlepiej smakuje taki 2 tygodniowy.

Wysłane z telefonu
Obrazek Obrazek
Koks, wódka i seks w cinquecento ... to nie dla mnie, jeżdżę SORENTO :rolley:


Wróć do „KUCHNIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości