Piotr - gotowanie
: poniedziałek, 3 maja 2010, 20:20
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna. Wywodzi się ona z Rosji lub Ukrainy występuje wiele rodzajów lecz ja polecę paschę z mleka i śmietany. Przepis praktykowany przeze mnie pochodzi z rejonu okolic Augustowa
Składniki które będą nam potrzebne:
- 6 litrów mleka
- 15 żółtek
- 1,5 litra kwaśnej śmietany
- 2 szklanki stopionego masła śmietankowego
- 2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- 50 gramów skórki pomarańczowej
- laska wanilii
Paschę należy przyrządzić co najmniej 2 dni wcześniej, gdyż powinna być dobrze schłodzona w lodówce.
Przyrządzenie:
W dużym garnku należy zagotować mleko z dodatkiem laski wanilii. Żółtka wbijamy do śmietany i razem mieszamy. Całość wlewamy je do gotującego się mleka, jeżeli mleko po chwili się nie zważy zakrapiamy cytryną. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Położyć na sito dużą serwetę w dwóch warstwach wlać masę, kiedy odcieknie związać rogi serwety. Ja do tego używam worka uszytego z podwójnej pieluchy tetrowej. Następnie włożyć woreczek z powstałym serem pomiędzy dwie deski, umieszczając tak by płyn w dalszym ciągu odciekał, obciążyć silnie z wierzchu i pozostawić do następnego dnia /ja biorę dwie duże deski do krojenia i ściskam je ściskami stolarskimi /. Stare przepisy mówiły o rozcieraniu masy w makutrze, ja ułatwiam sobie pracę używając blendera. Otrzymaną masę dokładnie miksuję dodając pomału stopione masło i cukier puder. Do dokładnie utartej masy dodaję rodzynki, pokrojone w kostkę brzoskwinie, skórkę pomarańczową i całość delikatnie mieszam. Masę przełożyć do tortownicy w odstawić do lodówki aby stężała.
Powstałe danie z pewnością nie należy do dietetycznych ale jest przepyszne i zawsze robi furorę wśród rodziny i znajomych. W internecie krążą przepisy na paschę wykonaną z twarogu, Niestety otrzymujemy coś absolutnie nie godnego tej nazwy.
SMACZNEGO
Składniki które będą nam potrzebne:
- 6 litrów mleka
- 15 żółtek
- 1,5 litra kwaśnej śmietany
- 2 szklanki stopionego masła śmietankowego
- 2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- 50 gramów skórki pomarańczowej
- laska wanilii
Paschę należy przyrządzić co najmniej 2 dni wcześniej, gdyż powinna być dobrze schłodzona w lodówce.
Przyrządzenie:
W dużym garnku należy zagotować mleko z dodatkiem laski wanilii. Żółtka wbijamy do śmietany i razem mieszamy. Całość wlewamy je do gotującego się mleka, jeżeli mleko po chwili się nie zważy zakrapiamy cytryną. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Położyć na sito dużą serwetę w dwóch warstwach wlać masę, kiedy odcieknie związać rogi serwety. Ja do tego używam worka uszytego z podwójnej pieluchy tetrowej. Następnie włożyć woreczek z powstałym serem pomiędzy dwie deski, umieszczając tak by płyn w dalszym ciągu odciekał, obciążyć silnie z wierzchu i pozostawić do następnego dnia /ja biorę dwie duże deski do krojenia i ściskam je ściskami stolarskimi /. Stare przepisy mówiły o rozcieraniu masy w makutrze, ja ułatwiam sobie pracę używając blendera. Otrzymaną masę dokładnie miksuję dodając pomału stopione masło i cukier puder. Do dokładnie utartej masy dodaję rodzynki, pokrojone w kostkę brzoskwinie, skórkę pomarańczową i całość delikatnie mieszam. Masę przełożyć do tortownicy w odstawić do lodówki aby stężała.
Powstałe danie z pewnością nie należy do dietetycznych ale jest przepyszne i zawsze robi furorę wśród rodziny i znajomych. W internecie krążą przepisy na paschę wykonaną z twarogu, Niestety otrzymujemy coś absolutnie nie godnego tej nazwy.
SMACZNEGO