Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna. Wywodzi się ona z Rosji lub Ukrainy występuje wiele rodzajów lecz ja polecę paschę z mleka i śmietany. Przepis praktykowany przeze mnie pochodzi z rejonu okolic Augustowa
Składniki które będą nam potrzebne:
- 6 litrów mleka
- 15 żółtek
- 1,5 litra kwaśnej śmietany
- 2 szklanki stopionego masła śmietankowego
- 2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- 50 gramów skórki pomarańczowej
- laska wanilii
Paschę należy przyrządzić co najmniej 2 dni wcześniej, gdyż powinna być dobrze schłodzona w lodówce.
Przyrządzenie:
W dużym garnku należy zagotować mleko z dodatkiem laski wanilii. Żółtka wbijamy do śmietany i razem mieszamy. Całość wlewamy je do gotującego się mleka, jeżeli mleko po chwili się nie zważy zakrapiamy cytryną. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Położyć na sito dużą serwetę w dwóch warstwach wlać masę, kiedy odcieknie związać rogi serwety. Ja do tego używam worka uszytego z podwójnej pieluchy tetrowej. Następnie włożyć woreczek z powstałym serem pomiędzy dwie deski, umieszczając tak by płyn w dalszym ciągu odciekał, obciążyć silnie z wierzchu i pozostawić do następnego dnia /ja biorę dwie duże deski do krojenia i ściskam je ściskami stolarskimi /. Stare przepisy mówiły o rozcieraniu masy w makutrze, ja ułatwiam sobie pracę używając blendera. Otrzymaną masę dokładnie miksuję dodając pomału stopione masło i cukier puder. Do dokładnie utartej masy dodaję rodzynki, pokrojone w kostkę brzoskwinie, skórkę pomarańczową i całość delikatnie mieszam. Masę przełożyć do tortownicy w odstawić do lodówki aby stężała.
Powstałe danie z pewnością nie należy do dietetycznych ale jest przepyszne i zawsze robi furorę wśród rodziny i znajomych. W internecie krążą przepisy na paschę wykonaną z twarogu, Niestety otrzymujemy coś absolutnie nie godnego tej nazwy.
SMACZNEGO
Piotr - gotowanie
Moderator: Moderator
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Ciekawe czy mi by sie udało mam dwie lewe ręce do kuchni nawet wodę w czajniku przypalam Ale Przepis zostanie sprawdzony
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 10:27 przez maska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- awansowałem na
- Posty: 38
- Wiek: 58
- Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 13:09
- Skąd jesteś: Oświęcim
- Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
- Skrzynia: M/T
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2005
- Kolor: czarny
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Jak się czyta skład to pierwsze wrażenie jest takie , że to zestaw dla całego odzdziału czołgów.
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Zestaw jest rodzinny. Na oko wychodzą dwie tortownice gotowca
apetyt rośnie w miarę wędzenia
-
- wiem wszystko
- Posty: 1712
- Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
- Skąd jesteś: Europa
- Rok: nie dotyczy
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Tak się akurat skłąda, że mam narzeczoną Ukrainkę, i paschka to jest odpowiednik naszej babki wielkanocnej tylko trochę większe i ciasto nie jest takie w kupie tylko w rodzaju chlepa tostowego smak jest taki sam jak w naszej wielkanocnej, zależy od dodatków rodzynki, czekolada, orzechy arachidowe, włoskie itd.
Polecam, najlepsza jest Włoska, przyszła teściowa wysyła będzie nowa to sfotografuję i zaktualizuję post.
Pozdrawiam
Polecam, najlepsza jest Włoska, przyszła teściowa wysyła będzie nowa to sfotografuję i zaktualizuję post.
Pozdrawiam
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Etymologia może być różna dla różnych regionów świata . Najważniejszy jest efekt końcowy.
apetyt rośnie w miarę wędzenia
-
- wiem wszystko
- Posty: 1712
- Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
- Skąd jesteś: Europa
- Rok: nie dotyczy
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Beata pisze:kwintolp21 pisze:Tak się akurat skłąda, że mam narzeczoną Ukrainkę...
To może znasz smak gołąbków z kaszą gryczaną Mniamm
Tak w sosie z grzybkami
-
- wiem wszystko
- Posty: 1712
- Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
- Skąd jesteś: Europa
- Rok: nie dotyczy
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Beata pisze: Zaczynam być głodna
голубцы з гибамі
Kliknij obrazek, aby powiększyć
a jeszcze lepiej z takimi dodatkami jak na stole
-
- wiem wszystko
- Posty: 1712
- Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
- Skąd jesteś: Europa
- Rok: nie dotyczy
- Been thanked: 1 time
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Beata pisze:kwintolp, jak mogłeś
Wiesz, że do obiadu jeszcze daleko...
Ciekawe, co jest w tej małej buteleczce
W sobotę spróbuję zrobić paschę, ale z połowy porcji, w razie czego
Na pewno woda źródlana a tak nawiasem
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Została wybrana najlepszą wódką europy wschodniej
Chociaż ja za tym akurat nie przepadam...
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Zielone jabłuszko ( z sokiem green apple) albo mandarynka bo wanilia to jakieś zboczenie i strasznie słodkie
A Blagoff wchodzi jak woda.
Pozdrawiam
- Piotr
- coś umiem
- Posty: 686
- Wiek: 55
- Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
- Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
- Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
- Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
- Napęd: 4 WD AUTO
- Rok: 2009
- Kolor: wielokolorowy
- Przebieg (km.): 105000
- Kontaktowanie:
Re: Piotr - gotowanie
Beata pisze:
W sobotę spróbuję zrobić paschę, ale z połowy porcji, w razie czego
Do ostatniej paschy kupowałem śmietanę na targu i niestety okazała się nie do końca "naturalna".
Śmietanę postaw już dziś w cieple to się ładnie zakwasi.
Jak masz u siebie na wsi dostęp do dobrych surowców to na pewno będzie pycha.
apetyt rośnie w miarę wędzenia
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość