Piotr - gotowanie

Moderator: Moderator

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Piotr - gotowanie

#1 Postautor: Piotr » poniedziałek, 3 maja 2010, 20:20

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna. Wywodzi się ona z Rosji lub Ukrainy występuje wiele rodzajów lecz ja polecę paschę z mleka i śmietany. Przepis praktykowany przeze mnie pochodzi z rejonu okolic Augustowa

Składniki które będą nam potrzebne:
- 6 litrów mleka
- 15 żółtek
- 1,5 litra kwaśnej śmietany
- 2 szklanki stopionego masła śmietankowego
- 2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
- rodzynki
- 50 gramów skórki pomarańczowej
- laska wanilii


Paschę należy przyrządzić co najmniej 2 dni wcześniej, gdyż powinna być dobrze schłodzona w lodówce.

Przyrządzenie: Obrazek


W dużym garnku należy zagotować mleko z dodatkiem laski wanilii. Żółtka wbijamy do śmietany i razem mieszamy. Obrazek Całość wlewamy je do gotującego się mleka, jeżeli mleko po chwili się nie zważy zakrapiamy cytryną. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Położyć na sito dużą serwetę w dwóch warstwach wlać masę, kiedy odcieknie związać rogi serwety. Ja do tego używam worka uszytego z podwójnej pieluchy tetrowej. Następnie włożyć woreczek z powstałym serem pomiędzy dwie deski, umieszczając tak by płyn w dalszym ciągu odciekał, obciążyć silnie z wierzchu i pozostawić do następnego dnia /ja biorę dwie duże deski do krojenia i ściskam je ściskami stolarskimi :11 /. Stare przepisy mówiły o rozcieraniu masy w makutrze, ja ułatwiam sobie pracę używając blendera. Otrzymaną masę dokładnie miksuję dodając pomału stopione masło i cukier puder. Do dokładnie utartej masy dodaję rodzynki, pokrojone w kostkę brzoskwinie, skórkę pomarańczową i całość delikatnie mieszam. Masę przełożyć do tortownicy w odstawić do lodówki aby stężała.
Powstałe danie z pewnością nie należy do dietetycznych ale jest przepyszne i zawsze robi furorę wśród rodziny i znajomych. W internecie krążą przepisy na paschę wykonaną z twarogu, Niestety otrzymujemy coś absolutnie nie godnego tej nazwy.

SMACZNEGO Obrazek
apetyt rośnie w miarę wędzenia

maska

Re: Piotr - gotowanie

#2 Postautor: maska » poniedziałek, 3 maja 2010, 20:33

Ciekawe czy mi by sie udało :) mam dwie lewe ręce do kuchni :) nawet wodę w czajniku przypalam :) Ale Przepis zostanie sprawdzony :)
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2010, 10:27 przez maska, łącznie zmieniany 1 raz.

Pietia
awansowałem na
awansowałem na
Posty: 38
Wiek: 57
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 13:09
Skąd jesteś: Oświęcim
Silnik: 2.5 CRDi (140KM)
Skrzynia: M/T
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2005
Kolor: czarny
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#3 Postautor: Pietia » poniedziałek, 3 maja 2010, 20:34

Jak się czyta skład to pierwsze wrażenie jest takie , że to zestaw dla całego odzdziału czołgów. :)

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#4 Postautor: Piotr » poniedziałek, 3 maja 2010, 20:36

Zestaw jest rodzinny. Na oko wychodzą dwie tortownice gotowca :32
apetyt rośnie w miarę wędzenia

kwintolp21
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1712
Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
Skąd jesteś: Europa
Rok: nie dotyczy
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#5 Postautor: kwintolp21 » poniedziałek, 3 maja 2010, 22:56

Tak się akurat skłąda, że mam narzeczoną Ukrainkę, i paschka to jest odpowiednik naszej babki wielkanocnej tylko trochę większe i ciasto nie jest takie w kupie tylko w rodzaju chlepa tostowego smak jest taki sam jak w naszej wielkanocnej, zależy od dodatków rodzynki, czekolada, orzechy arachidowe, włoskie itd.
Polecam, najlepsza jest Włoska, przyszła teściowa wysyła będzie nowa to sfotografuję i zaktualizuję post. :32 :32
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#6 Postautor: Piotr » poniedziałek, 3 maja 2010, 23:15

Etymologia może być różna dla różnych regionów świata :02 . Najważniejszy jest efekt końcowy. :oklaski
apetyt rośnie w miarę wędzenia

kwintolp21
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1712
Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
Skąd jesteś: Europa
Rok: nie dotyczy
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#7 Postautor: kwintolp21 » środa, 5 maja 2010, 09:29

Beata pisze:
kwintolp21 pisze:Tak się akurat skłąda, że mam narzeczoną Ukrainkę...

To może znasz smak gołąbków z kaszą gryczaną :03 Mniamm :D


Tak w sosie z grzybkami :32 :32 :32

kwintolp21
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1712
Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
Skąd jesteś: Europa
Rok: nie dotyczy
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#8 Postautor: kwintolp21 » środa, 5 maja 2010, 10:03

Beata pisze: Zaczynam być głodna :twisted: :twisted:


голубцы з гибамі
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

a jeszcze lepiej z takimi dodatkami jak na stole :03
Obrazek

kwintolp21
wiem wszystko
wiem wszystko
Posty: 1712
Rejestracja: niedziela, 21 marca 2010, 12:04
Skąd jesteś: Europa
Rok: nie dotyczy
Been thanked: 1 time
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#9 Postautor: kwintolp21 » środa, 5 maja 2010, 10:43

Beata pisze:kwintolp, jak mogłeś :twisted: :twisted:
Wiesz, że do obiadu jeszcze daleko... :dance1
Ciekawe, co jest w tej małej buteleczce :02

W sobotę spróbuję zrobić paschę, ale z połowy porcji, w razie czego :)


Na pewno woda źródlana a tak nawiasem
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Została wybrana najlepszą wódką europy wschodniej :02
Chociaż ja za tym akurat nie przepadam...
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Zielone jabłuszko ( z sokiem green apple) albo mandarynka bo wanilia to jakieś zboczenie :zly i strasznie słodkie
A Blagoff wchodzi jak woda.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotr
coś umiem
coś umiem
Posty: 686
Wiek: 54
Rejestracja: wtorek, 9 marca 2010, 08:26
Skąd jesteś: Grodzisk Mazowiecki
Silnik: 2.5 CRDi (170KM)
Skrzynia: A/T-TIPTRONIC
Napęd: 4 WD AUTO
Rok: 2009
Kolor: wielokolorowy
Przebieg (km.): 105000
Kontaktowanie:

Re: Piotr - gotowanie

#10 Postautor: Piotr » środa, 5 maja 2010, 10:55

Beata pisze:
W sobotę spróbuję zrobić paschę, ale z połowy porcji, w razie czego :)


Do ostatniej paschy kupowałem śmietanę na targu i niestety okazała się nie do końca "naturalna".
Śmietanę postaw już dziś w cieple to się ładnie zakwasi.
Jak masz u siebie na wsi dostęp do dobrych surowców to na pewno będzie pycha.
apetyt rośnie w miarę wędzenia


Wróć do „KUCHNIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości